1.      ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Το εγχειρίδιο αφορά κυρίως τον επιβλέποντα  και το προσωπικό του, τον υπεύθυνο ποιότητας κτλ. και καθοδηγεί αυτούς για τις απαραίτητες ενέργειες και την τήρηση των διαδικασιών αλλά ιδιαιτέρως για την πρόληψη εκβάσεων που αντιστρατεύονται το σκοπό της μελέτης και έχουν συνέπειες στο συνολικό προγραμματισμό υλοποίησης ενός έργου.

Μελέτες Πρασίνου είναι οι μελέτες εκείνες που αποβλέπουν αποκλειστικά ή κατά κύριο λόγο στη συντήρηση, βελτίωση ή επέκταση της χλωρίδας . Οι υπόψη μελέτες αφορούν σε έργα αυτοτελή ή εντάσσονται σε έργα άλλης ή άλλων κατηγοριών και αποβλέπουν στην αποκατάσταση του περιβάλλοντος από τις προκαλούμενες από την κατασκευή του κυρίως έργου επιπτώσεις ή στην βελτίωσή του.

Φυτοτεχνική Διαμόρφωση

Η φυτοτεχνική Μελέτη Διαμόρφωσης Τοπίου ή Φυτοτεχνική Μελέτη, λαμβάνει υπόψη της τους στόχους του Έργου, την ανάγκη εναρμόνισης με τις άλλες επιμέρους μελέτες και ειδικότερα γίνεται σε συμφωνία με την αρχιτεκτονική διαμόρφωση των χώρων.

Η φυτοτεχνική διαμόρφωση επιβάλλει την χρήση φυτικών ειδών, που προσομοιάζουν με αυτά του περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής της μελέτης, και καλύπτει τους αισθητικούς και λειτουργικούς κανόνες του έργου. Τα είδη που προτείνονται πρέπει να έχουν  μικρές εδαφικές απαιτήσεις και περιορισμένες ανάγκες σε συντήρηση,  σε νερό άρδευσης και σε λιπάνσεις.

Αρχές επιλογής φυτικού υλικού :

·                αισθητικά και λειτουργικά στοιχεία της βλάστησης για την αναβάθμιση του ευρύτερου τοπίου

·                κλίμακα με τις προτεινόμενες κατασκευές και τον διαθέσιμο χώρο διαμόρφωσης

·                ποικιλία αισθητικών εντυπώσεων

·                δημιουργία ιδιαίτερου μικροκλίματος άνεσης και ξεκούρασης σε περιοχές του περιβάλλοντος χώρου των έργων

·                η προσαρμογή του περιβάλλοντος χώρου στο ευρύτερο τοπίο αποφεύγοντας τον τονισμό της γραμμικότητας των έργων

·                η προστασία της υπάρχουσας βλάστησης και δασικής έκτασης γενικά, και ειδικότερα με τον εμπλουτισμό και την ανάδειξη αυτής που κρίνεται κατάλληλη προς διατήρηση

·                 ο βέλτιστος συνδυασμός των ειδών των δένδρων και θάμνων για την βελτίωση του αισθητικού αποτελέσματος ( διάρκεια ανθοφορίας, σχήμα κόμης, συνδυασμοί υψών )

·                προσπάθεια προσαρμογής μεγάλων υφιστάμενων δένδρων στον συνολικό σχεδιασμό και να αποφεύγεται η μεταφύτευση εύρωστων δένδρων σημαντικού ύψους και ηλικίας

Για τις ανάγκες του έργου :

(1)            πρέπει να εκπονηθούν προκαταρτικά σχέδια φύτευσης, να γίνει επιλογή των φυτικών ειδών και να πραγματοποιηθεί η κατανομή τους στο χώρο,

(2)            πρέπει στα τεύχη δημοπράτησης του έργου, να προβλεφθεί η έγκαιρη παραγγελία από τον ανάδοχο κατασκευής του έργου των απαιτούμενων από την μελέτη φυτικών ειδών, λαμβάνοντας υπόψη το χρόνο ανάπτυξης που απαιτείται για κάθε είδος και την απαίτηση τα είδη αυτά να έχουν το προδιαγραφόμενο στη μελέτη επαρκές μέγεθος - ανάπτυξη κατά την περίοδο παράδοσης του έργου.

Άρδευση

(1)            πρέπει να εκτιμηθούν οι ανάγκες των φυτών σε νερό άρδευσης, να επιλεγεί ο τύπος των διανεμητών νερού που θα τα αρδεύσει και το δίκτυο υδροδότησης των διανεμητών,

(2)            πρέπει να προμετρηθούν οι επιφάνειες, ο αριθμός των φυτικών ατόμων, το πλήθος των διανεμητών νερού, το μήκος των σωληνώσεων, να υπολογιστούν οι ανάγκες των φυτών σε νερό και να εκτιμηθούν η δόση, ο χρόνος και το εύρος άρδευσης

 

Το εγχειρίδιο περιλαμβάνει δύο μέρη

Το δεύτερο μέρος πραγματεύεται τη διασφάλιση της καλής διαχείρισης των παραμέτρων της μελέτης, με οργάνωση της εποπτείας για την αντίληψη της πλήρους εικόνας της εξέλιξης της μελέτης. Η εποπτεία των παραμέτρων της μελέτης επιτρέπει στη Διευθύνουσα Υπηρεσία και τα όργανά της να ελέγχουν με βάση τον προγραμματισμό, αλλά σε έκτακτες περιπτώσεις, να παρεμβαίνουν έγκαιρα και κατάλληλα.

Το τρίτο μέρος παρουσιάζει με τυποποιημένη μορφή τη λογική σειρά των ενεργειών της επίβλεψης κατά την εξέλιξη της εκπόνησης της μελέτης από την υπογραφή της Σύμβασης μέχρι και την οριστική παραλαβή της μελέτης.

Όπου στα επόμενα γίνεται αναφορά στον Κύριο του Έργου, στις αρμόδιες Υπηρεσίες ή/και στα αποφαινόμενα όργανα γενικότερα, νοούνται εκείνα που ορίζονται στα ΠΔ 131/98, ΠΔ 186/96 και ΠΔ 171/87, όπως ισχύουν, για την Περιφερειακή, τη Νομαρχιακή και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αντίστοιχα.

 

2.      ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

2.1     Γενικά

Για την άμεση και διαρκή παρακολούθηση και έλεγχο κατά τη διάρκεια εκπόνησης της μελέτης χρησιμοποιούνται οι επόμενοι εποπτικοί πίνακες.

Αυτοί οι πίνακες ενημερώνονται από τον επιβλέποντα μηχανικό σύμφωνα με τον προγραμματισμό (μηνιαία, τριμηνιαία κτλ) ή εκτάκτως, ανάλογα με το μέγεθος και τις απαιτήσεις της εκπονούμενης μελέτης, ενώ παράλληλα, επιτρέπουν να υπάρχει εποπτεία και έλεγχος της πορείας της μελέτης καθώς και η έγκαιρη παρέμβαση για επίλυση τυχόν προβλημάτων που ανακύπτουν.

Υπεύθυνος για την εποπτεία της διαχείρισης είναι ο Προϊστάμενος της ΔΥ και για την ενημέρωση των σχετικών πινάκων και εκθέσεων προόδου ο Επιβλέπων Μηχανικός.

2.2     Ορισμοί  (σύμφωνα με το ΠΔ 346/98 και το Ν 716/77)

Κύριος του έργου : ……………………………..

Εργοδότης / Αναθέτουσα Υπηρεσία :................................

Προϊσταμένη Αρχή:  .........................................

Διευθύνουσα Υπηρεσία: ....................................

Παρέχων Υπηρεσίες: ο κάτοχος μελετητικού πτυχίου ή όποιος νομιμοποιείται να αναλάβει εκπόνηση μελέτης του Δημοσίου.

Επιβλέπων Μηχανικός: ………………………….

2.3     Σχετικά Έντυπα

 

Πίνακας 1.

Παρακολούθηση και διαχείριση χρονικών – φυσικών παραμέτρων της μελέτης

Εξασφαλίζει τον έλεγχο του προγραμματισμένου σε σχέση με το πραγματοποιούμενο φυσικό αντικείμενο

Πίνακας 2.

Παρακολούθηση και διαχείριση φυσικών – ποιοτικών παραμέτρων της μελέτης.

Εξασφαλίζει την παρακολούθηση του ποιοτικού ελέγχου σε σχέση με την εξέλιξη του φυσικού αντικειμένου.

Πίνακας 3.

Παρακολούθηση και διαχείριση φυσικών - οικονομικών παραμέτρων της μελέτης.

Εξασφαλίζει την παρακολούθηση και τον έλεγχο του κόστους της μελέτης αλλά και συνολικά του οικονομικού αντικειμένου του έργου σε σχέση με το πραγματοποιούμενο φυσικό αντικείμενο.

Εκθέσεις Επιβλέποντα Μελέτης (Προόδου  - Ποιότητας):  Συνοδεύουν τους ενημερωμένους Πίνακες 1/2/3 εντοπίζοντας τα προβλήματα πάσης φύσης που ανακύπτουν (ατέλειες μελετών, καθυστερήσεις της ίδιας της Υπηρεσίας ή άλλων συναρμόδιων ή τρίτων Φορέων, προβλήματα χρηματοδότησης ή αδειοδότησης κτλ.) προτείνοντας ταυτόχρονα λύσεις και ενέργειες προς άρση των εμποδίων και επίλυση των προβλημάτων.

Οδηγίες συμπλήρωσης Πινάκων

Στήλες :

1.              Αύξων αριθμός βασικής δραστηριότητας – σταδίου εκπόνησης μελέτης. Στους πίνακες περιλαμβάνονται όλες οι δραστηριότητες (εργασίες), για κάθε στάδιο μελέτης, οι οποίες έχουν ορισθεί στην ίδια τη Σύμβαση ή με παραπομπή από τη Σύμβαση στο ΠΔ 696/74.

2.              Περιγραφή βασικής δραστηριότητας – σταδίου εκπόνησης μελέτης.

3.              Ημερομηνία Έναρξης δραστηριότητας βάσει εγκεκριμένου Χρονοδιαγράμματος.

4.              Πραγματική Ημερομηνία Έναρξης.

5.              Ημερομηνία Λήξης δραστηριότητας βάσει εγκεκριμένου Χρονοδιαγράμματος.

6.              Πραγματική Ημερομηνία Λήξης.

7.              Ποσοστό εργασίας που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι την ημέρα σύνταξης του πίνακα.

8.              Έκθεση Προόδου Επιβλέποντα που αφορά την πρόοδο των εργασιών.  Συντάσσεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, που καθορίζει ο Προϊστάμενος ΔΥ ή η Σύμβαση, συνοδεύοντας τον πίνακα (που συντάσσεται υποχρεωτικά σε κάθε Προγραμματισμένη Λήξη αυτοτελούς Σταδίου Μελέτης), και σημειώνεται ο αύξων αριθμός της Έκθεσης και η ημερομηνία σύνταξής της .

9.              Σημειώνεται η ημερομηνία και ο αριθμός απόφασης έγκρισης του σταδίου ή της συμπληρωματικής μελέτης που περιγράφεται στην στήλη 2.

10.          Αναγράφεται το ποσοστό του ποιοτικού ελέγχου που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι την ημερομηνία σύνταξης του πίνακα και αφορά τη συγκεκριμένη δραστηριότητα – στάδιο μελέτης της στήλης 2.

11.          Αναγράφεται σχετική μνεία επίσημου εγγράφου του Επιβλέποντα ή του Τεχνικού Συμβούλου της Υπηρεσίας, το οποίο έχει  κοινοποιηθεί στον Ανάδοχο και περιέχει παρατηρήσεις ή διορθώσεις επί του μελετητικού έργου – προϊόντος , εφόσον αυτό δεν καλύπτει τις απαιτήσεις ποιότητας της Σύμβασης και των Συμβατικών Τευχών της μελέτης.

12.          Έκθεση Ποιότητας Επιβλέποντα εάν και εφόσον αυτή απαιτείται και συντάσσεται συνοδεύοντας τον πίνακα, η οποία αναφέρεται αποκλειστικά στην ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος του αναδόχου, και σημειώνεται ο αύξων αριθμός της Έκθεσης και η ημερομηνία σύνταξής της.

13.          Αναγράφεται κάθε φορά ο εκάστοτε ισχύων και εγκεκριμένος ή προεκτιμηθείς προϋπολογισμός κόστους κατασκευής του έργου που μελετάται.

14.          Αναγράφεται κάθε φορά μετά την έγκριση Σταδίου Μελέτης η Αμοιβή Μελέτης η αντίστοιχη του Προϋπολογισμού της στήλης 13. (Προεκτιμώμενη, Συμβατική, κτλ.)

15.          Αναγράφεται το Άθροισμα των πληρωμών που έχει πραγματοποιηθεί στον ανάδοχο από την Υπηρεσία, μέχρι την ημερομηνία σύνταξης του πίνακα.

16.          Αναγράφεται η ισχύουσα διατιθέμενη πίστωση του έργου / μελέτης, μέχρι την ημερομηνία σύνταξης του πίνακα.

17.          Αναγράφεται η διαφορά του ποσού της στήλης 14 εάν αφαιρεθεί η Προεκτιμώμενη Αμοιβή της Μελέτης ή το αρχικό ποσό αμοιβής της αρχικής Σύμβασης της μελέτης, κατά περίπτωση.


Υπηρεσία:

Μελέτη:

Υπηρεσία:

Ανάδοχος:

Υπηρεσία:

Επιβλέπων:

Υπηρεσία:

Ημερομηνία σύνταξης :

Πίνακας 1.  Παρακολούθηση και διαχείριση χρονικών – φυσικών παραμέτρων της μελέτης

#

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

Προγραμ/σμένη Ημερομηνία Έναρξης

Πραγματ/θείσα Ημερομηνία Έναρξης

Προγραμ/σμένη Ημερομηνία Λήξης

Πραγματ/θείσα Ημερομηνία Λήξης

Ποσοστό εκτελεσθείσας Εργασίας (%)

Διορθωτικές Ενέργειες

(συν/νη Έκθεση Επιβλέποντα)

Ημερομηνία έγκρισης σταδίου

1

2

3

4

5

6

7

8

9

 

ΣΤΑΔΙΟ Ι.

 

 

 

 

 

 

 

1

Πρόγραμμα Τοπογραφικών και λοιπών αποτυπώσεων.

 

 

 

 

 

 

 

2

Πρόγραμμα γεωτεχνικών ερευνών

 

 

 

 

 

 

 

3

Πρόγραμμα εκπόνησης λοιπών ερευνών

 

 

 

 

 

 

 

4

Μελέτη σκοπιμότητας

 

 

 

 

 

 

 

5

Προκαταρκτική Έκθεση

 

 

 

 

 

 

 

6

Προγραμματικό Σχέδιο

 

 

 

 

 

 

 

7

Γενικό Προσχέδιο Έργων

 

 

 

 

 

 

 

8

Γνωμοδοτήσεις και Αδειοδοτήσεις

 

 

 

 

 

 

 

9

Εκπόνηση Γεωτεχνικών και λοιπών Ερευνών – Μελετών

 

 

 

 

 

 

 

 

ΣΤΑΔΙΟ ΙΙ

 

 

 

 

 

 

 

10

Προμελέτη

 

 

 

 

 

 

 

11

Μ.Π.Ε.

 

 

 

 

 

 

 

 

ΣΤΑΔΙΟ ΙΙΙ

 

 

 

 

 

 

 

12

Οριστική Μελέτη

 

 

 

 

 

 

 

13

Τεύχη Δημοπράτησης

 

 

 

 

 

 

 

14

Φ.Α.Υ. – Σ.Α.Υ.

 

 

 

 

 

 

 

15

Κτηματολόγιο.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο Συντάξας

 

............................

Υπηρεσία:

Μελέτη:

Υπηρεσία:

Ανάδοχος:

Υπηρεσία:

Επιβλέπων:

Υπηρεσία:

Ημερομηνία σύνταξης :

 

Πίνακας 2.  Παρακολούθηση και διαχείριση φυσικών – ποιοτικών παραμέτρων της μελέτης

#

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

Ποσοστό εκτελεσθείσας Εργασίας (%)

Ποσοστό πραγματοποιούμενου ποιοτικού ελέγχου (%)

Παρατηρήσεις εκ του ποιοτικού ελέγχου

Διορθωτικές Ενέργειες

(συν/νη Έκθεση Επιβλέποντα)

Ημερομηνία έγκρισης σταδίου

1

2

7

10

11

12

9

 

ΣΤΑΔΙΟ Ι.

 

 

 

 

 

1

Πρόγραμμα Τοπογραφικών και λοιπών αποτυπώσεων.

 

 

 

 

 

2

Πρόγραμμα γεωτεχνικών ερευνών

 

 

 

 

 

3

Πρόγραμμα εκπόνησης λοιπών ερευνών

 

 

 

 

 

4

Μελέτη σκοπιμότητας

 

 

 

 

 

5

Προκαταρκτική Έκθεση

 

 

 

 

 

6

Προγραμματικό Σχέδιο

 

 

 

 

 

7

Γενικό Προσχέδιο Έργων

 

 

 

 

 

8

Γνωμοδοτήσεις και Αδειοδοτήσεις

 

 

 

 

 

9

Εκπόνηση Γεωτεχνικών και λοιπών Ερευνών – Μελετών

 

 

 

 

 

 

ΣΤΑΔΙΟ ΙΙ

 

 

 

 

 

10

Προμελέτη

 

 

 

 

 

11

Μ.Π.Ε.

 

 

 

 

 

 

ΣΤΑΔΙΟ ΙΙΙ

 

 

 

 

 

12

Οριστική Μελέτη

 

 

 

 

 

13

Τεύχη Δημοπράτησης

 

 

 

 

 

14

Φ.Α.Υ. – Σ.Α.Υ.

 

 

 

 

 

15

Κτηματολόγιο.

 

 

 

 

 

 

Ο Συντάξας

 

 

............................

Υπηρεσία:

Μελέτη:

Υπηρεσία:

Ανάδοχος:

Υπηρεσία:

Επιβλέπων:

Υπηρεσία:

Ημερομηνία σύνταξης :

 

Πίνακας 3.  Παρακολούθηση και διαχείριση  φυσικών - οικονομικών παραμέτρων της μελέτης

#

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

Ποσοστό εκτελεσθείσας Εργασίας (%)

Ημερομηνία έγκρισης σταδίου

Προϋπολογισμός Έργου

Αμοιβή Μελέτης

Σύνολο πληρωμών

Διατιθέμενη Πίστωση

Υπέρβαση Προεκτιμώμενης Αμοιβής Μελέτης

1

2

7

9

13

14

15

16

17

 

ΣΤΑΔΙΟ Ι.

 

 

 

 

 

 

 

1

Πρόγραμμα Τοπογραφικών και λοιπών αποτυπώσεων.

 

 

 

 

 

 

 

2

Πρόγραμμα γεωτεχνικών ερευνών

 

 

 

 

 

 

 

3

Πρόγραμμα εκπόνησης λοιπών ερευνών

 

 

 

 

 

 

 

4

Μελέτη σκοπιμότητας

 

 

 

 

 

 

 

5

Προκαταρκτική Έκθεση

 

 

 

 

 

 

 

6

Προγραμματικό Σχέδιο

 

 

 

 

 

 

 

7

Γενικό Προσχέδιο Έργων

 

 

 

 

 

 

 

8

Γνωμοδοτήσεις και Αδειοδοτήσεις

 

 

 

 

 

 

 

9

Εκπόνηση Γεωτεχνικών και λοιπών Ερευνών – Μελετών

 

 

 

 

 

 

 

 

ΣΤΑΔΙΟ ΙΙ

 

 

 

 

 

 

 

10

Προμελέτη

 

 

 

 

 

 

 

11

Μ.Π.Ε.

 

 

 

 

 

 

 

 

ΣΤΑΔΙΟ ΙΙΙ

 

 

 

 

 

 

 

12

Οριστική Μελέτη

 

 

 

 

 

 

 

13

Τεύχη Δημοπράτησης

 

 

 

 

 

 

 

14

Φ.Α.Υ. – Σ.Α.Υ.

 

 

 

 

 

 

 

15

Κτηματολόγιο.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο Συντάξας

 

 

............................


3.      ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΠΙΒΛΕΨΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

3.1     Γενικά

Στο παρόν κεφάλαιο εξειδικεύονται οι οδηγίες επίβλεψης μελετών  σε μορφή διαγράμματος ροής για την εποπτική και ολοκληρωμένη τεχνική διαχείριση της μελέτης από τη σύναψη της Σύμβασης μέχρι την αποπληρωμή και οριστική παραλαβή της.

Τα παρακάτω έχουν τη μορφή διαγράμματος με την  λογική σειρά των ενεργειών των επιβλεπόντων κατά τη διάρκεια της επίβλεψης. Αφορούν κυρίως τον επιβλέποντα και το προσωπικό του, τον υπεύθυνο ποιότητας κτλ. και καθοδηγούν την επίβλεψη, στις  απαραίτητες ενέργειες και διαδικασίες για την έγκαιρη παρέμβαση της επίβλεψης και για την αξιοποίηση των διαπιστώσεων.

Υπεύθυνοι για την καλή εφαρμογή των οδηγιών είναι όλοι οι αρμόδιοι Επιβλέποντες Μηχανικοί της Μελέτης.

3.2     Ορισμοί  (σύμφωνα με το ΠΔ 346/98 και το Ν 716/77)

·                Κύριος του έργου : ……………………………..

·                Εργοδότης / Αναθέτουσα Υπηρεσία :................................

·                Προϊσταμένη Αρχή:  .........................................

·                Διευθύνουσα Υπηρεσία: ....................................

·                Παρέχων Υπηρεσίες: ο κάτοχος μελετητικού πτυχίου ή όποιος νομιμοποιείται να αναλάβει εκπόνηση μελέτης του Δημοσίου.

·                Επιβλέπων Μηχανικός: ………………………….

3.3     Έργο Επίβλεψης

Το έργο των επιβλεπόντων μηχανικών αρχίζει από τη σωστή ενημέρωση και μελέτη της Σύμβασης, των Συμβατικών Τευχών και του συστήματος διασφάλισης ποιότητας, εφόσον υπάρχει. Στη συνέχεια και μετά την έγκριση του χρονοδιαγράμματος παρακολουθούν το έργο του μελετητή δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στον έλεγχο σύμφωνα με τα οριζόμενα από:

α.       τη Διακήρυξη του Έργου/ Μελέτης,

β.       τη Συγγραφή Υποχρεώσεων ,

γ.       το Τεύχος Προδιαγραφών και

δ.       το Τεύχος «Ποιοτικοί Έλεγχοι», Μέρος Α, Διασφάλιση Ποιότητας Μελετών, (παρ. 1.1 Νομοθεσία και 2.1 Ειδικότερη Ισχύουσα Νομοθεσία και Κανονισμοί).

Οι έλεγχοι γίνονται για:

(1)            τις παραδοχές της μελέτης

(2)            την χρήση των κωδίκων, κανονισμών και προδιαγραφών

(3)            την ακρίβεια των υπολογισμών του μελετητή, σύμφωνα με τις προδιαγραφές και τα οριζόμενα στη Συγγραφή Υποχρεώσεων.

(4)            την προτεινόμενη λύση του, μεταξύ άλλων εναλλακτικών λύσεων, με κριτήρια το τεχνικό, ποιοτικό, οικονομικό και χρονικό αποτέλεσμα, που θέτει ο ΚτΕ.

(5)            τα κατασκευαστικά μέσα, τις μεθόδους και τις τεχνικές, που προτείνει ο μελετητής, δηλαδή ελέγχεται η δυνατότητα να υλοποιηθεί το έργο όπως προτείνεται από τη μελέτη με τις  υφιστάμενες τοπικές συνθήκες και τεχνικά μέσα του τόπου, (εγχώριο κατασκευαστικό δυναμικό).

3.4     Διάγραμμα Ροής Επίβλεψης Μελέτης

Για την επιτυχία του σκοπού της μελέτης η επίβλεψη οφείλει να παρακολουθεί και παρεμβαίνει εγκαίρως, λαμβάνοντας υπόψη τα οριζόμενα στη Σύμβαση ανάθεσης της μελέτης και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τη σχετική νομοθεσία. Η ροή των δραστηριοτήτων της επίβλεψης της μελέτης παρουσιάζονται στο επόμενο διάγραμμα, το οποίο έχει γενική εφαρμογή για κάθε στάδιο μελέτης ανεξάρτητα από το είδος της μελέτης. Οι καταστάσεις που μπορεί να προκύψουν κατά την εκτέλεση της Σύμβασης μιας μελέτης είναι:

α.       Η ομαλή εξέλιξη: όλα βαίνουν σύμφωνα με τη Σύμβαση.

Η ομαλή εξέλιξη δε συνεπάγεται εφησυχασμό αλλά διαρκή εγρήγορση, προκειμένου να διευκολύνεται η εκπλήρωση των στόχων της Σύμβασης μέσα στο προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα και οικονομικό προγραμματισμό.

β.       Η πιθανώς προβληματική σύμβαση: δημιουργούνται προβλήματα χρηματοδότησης της Σύμβασης από ελλιπή προσδιορισμό της αμοιβής της μελέτης.

Με την πρώτη διαπίστωση προβληματικής κατάστασης επιβάλλεται να διερευνηθούν και αντιμετωπισθούν οι εντοπιζόμενες αδυναμίες της Σύμβασης, ώστε να αποφεύγονται οι καθυστερήσεις στην εξέλιξη της Σύμβασης και κατά συνέπεια στην ανάπτυξη του έργου.

γ.       Η επικίνδυνη εξέλιξη: προκύπτει από ατυχή επιλογή μελετητή ή/και συγκυρία γεγονότων που επηρεάζουν αρνητικά τις δυνατότητες του μελετητή.

Η έναρξη επέλευσης τέτοιων συνθηκών πρέπει να θέσει σε συναγερμό την Υπηρεσία, η οποία πρέπει να προετοιμάζει κατάλληλες παρεμβάσεις για κάθε περίπτωση, ώστε με την ενεργοποίηση εναλλακτικών δράσεων να προσεγγισθεί ο σκοπός της Σύμβασης, χωρίς ανατροπές του προγράμματος υλοποίησης του έργου.

Οδηγίες καλής χρήσης των πινάκων – διαγραμμάτων ροής επίβλεψης μελέτης

Στήλες :

1.              Αύξων αριθμός βασικής δραστηριότητας – σταδίου εκπόνησης μελέτης και περιγραφή σύμφωνα με το Τεύχος «Ποιοτικοί Έλεγχοι»

2.              Ελέγχουμε τα κατωτέρω :

i.                εάν προβλέπεται από τη Σύμβαση,

ii.              εάν δεν προβλέπεται από τη Σύμβαση, αλλά αιτείται τεκμηριωμένα και δικαιολογημένα από τον Ανάδοχο ή από τον Επιβλέποντα ή από τρίτον Φορέα και πρέπει να γίνει η υπόψη δραστηριότητα,

και ακολουθούμε την αντίστοιχη σειρά ενεργειών.

3.              Στην περίπτωση 2.Ι. ελέγχουμε κατά την εκπόνηση της δραστηριότητας την τήρηση του εγκεκριμένου Χρονοδιαγράμματος, και με τις δύο επιλογές ΝΑΙ ή ΟΧΙ ανάλογα προχωρούμε στην κατάλληλη σειρά ενεργειών.

Στην περίπτωση 2.ΙΙ. ελέγχουμε τα οριζόμενα από τη σύμβαση και ακολουθούμε τα επόμενα βήματα για τη διενέργεια των κατάλληλων Διοικητικών Πράξεων, που απαιτούνται προκειμένου να εκπονηθεί το εξωσυμβατικό αντικείμενο – δραστηριότητα. Μετά την εντολή εκπόνησης του εξωσυμβατικού αντικειμένου, συνεχίζουμε, όπως ανωτέρω, στον έλεγχο τήρησης χρονοδιαγράμματος και στη συνέχεια στον έλεγχο τεχνικής αρτιότητας.

4.              Ακολουθεί ο έλεγχος τεχνικής αρτιότητας, ο οποίος αφορά κυρίως την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος σε σχέση με τις προδιαγραφές και τις απαιτήσεις των Συμβατικών Τευχών, που καλείται να εφαρμόσει η επίβλεψη, στα πλαίσια της πιστής τήρησης των οριζόμενων στη Σύμβαση.

Γίνεται σχετική αναφορά στους ελέγχους του Τεύχους «Ποιοτικοί Έλεγχοι».

Ακολουθούν διοικητικές πράξεις εγκρίσεων σταδίου ή μελέτης, καθορισμού συμβατικής αμοιβής, ανάλογα με την περίπτωση, και στη συνέχεια ακολουθεί ο έλεγχος και η παρακολούθηση της επόμενης μελετητικής δραστηριότητας.


 

 

 

 

 

 

 



 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 

1.     ΠΡΟΛΟΓΟΣ            1

2.     ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ. 2

2.1   Γενικά. 2

2.2   Ορισμοί  (σύμφωνα με το ΠΔ 346/98 και το Ν 716/77) 2

2.3   Σχετικά Έντυπα. 2

3.     ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΠΙΒΛΕΨΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ. 7

3.1   Γενικά. 7

3.2   Ορισμοί  (σύμφωνα με το ΠΔ 346/98 και το Ν 716/77) 7

3.3   Έργο Επίβλεψης. 7

3.4   Διάγραμμα Ροής Επίβλεψης Μελέτης. 7