ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

 

 

Ο Συντάξας:                                                    

Ημερομηνία:

Ο Ελέγξας:                                                      

Ημερομηνία:

Ο Εγκρίνων:                                                    

Ημερομηνία:

 

 

 

 

 

Αριθμός Έγκρισης:

 

 

 


1.  Σκοπός

Σκοπός της πράξης αυτής είναι η αντίκρουση των ενδίκων μέσων, που ασκούνται κατά πράξεων της Διοίκησης ενώπιον των δικαστηρίων, ώστε να εξασφαλίζονται κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντα του ΚτΕ.

2.      Πεδίο εφαρμογής / Αντικείμενο

Η πράξη αυτή εφαρμόζεται τόσο στις προσυμβατικές διαδικασίες (δηλ., μέχρι την κατάρτιση της σύμβασης) όσο και μετά από την κατάρτιση κατά τη διαδικασία εκτέλεσης του έργου, που διέπονται από το Ν 1418/84 ή εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Ν 2522/97.

3.  Υπευθυνότητα και αρμοδιότητα

Υπεύθυνοι για την εφαρμογή είναι:

·         Ο Διευθυντής της Υπηρεσίας: όσον αφορά στην εποπτεία εφαρμογής της πράξης, την έκδοση αποφάσεων αρμοδιότητας Προϊσταμένης Αρχής και τη σύνταξη εισηγήσεων προς τα αρμόδια Όργανα.

·         Ο Προϊστάμενος της Διευθύνουσας Υπηρεσίας: όσον αφορά στον έλεγχο αρμοδιότητας Διευθύνουσας Υπηρεσίας, καθώς και τη σύνταξη εισηγήσεων και σχεδίων προς την Προϊσταμένη Αρχή.

·         Το Νομικό Τμήμα ή ο Νομικός Σύμβουλος της Υπηρεσίας: όσον αφορά στην παροχή νομικής καθοδήγησης και υποστήριξης σε όλα τα στάδια της διαδικασίας δικαστικής επίλυσης διαφορών.

4.  Ορισμοί

(1)            «Αίτηση ακύρωσης και αναστολής» ή «αίτηση ασφαλιστικών μέτρων»: ονομάζεται το ένδικο μέσο που ασκείται κατά το προσυμβατικό στάδιο ενώπιον του ΣτΕ κατά πράξεων της Διοίκησης, με το οποίο ο έχων έννομο συμφέρον που θίγεται από τις υπόψη πράξεις, ζητά την ακύρωσή τους ή την προσωρινή αναστολή τους μέχρι την εκδίκαση της αίτησης ακύρωσης για παράβαση του νόμου, δηλαδή για παράβαση τυπικών και ουσιαστικών προϋποθέσεων που προβλέπονται  στην κείμενη νομοθεσία κατά τη διαδικασία έκδοσης των πράξεων της Διοίκησης.

(2)            «Προσφυγή»: ονομάζεται το ένδικο μέσο που ασκείται κατά το συμβατικό στάδιο ενώπιον των αρμοδίων δικαστηρίων, με το οποίο ο έχων έννομο συμφέρον που θίγεται από πράξη της Διοίκησης, στρέφεται κατά αυτής και επιδιώκει την ουσιαστική λύση της διαφοράς που δημιουργήθηκε από την έκδοση της πράξης αυτής.

5.  Περιγραφή ενεργειών / Διαδικασία

5.1     Ποιος νομιμοποιείται για την άσκηση ενδίκου μέσου

(1)            Κάθε επιχείρηση που συμμετέχει σε διαγωνισμό (δημοπρασία) για την ανάθεση δημοσίου έργου μπορεί να ασκήσει τα ένδικα μέσα της «αίτησης ακύρωσης και αναστολής» ή «αίτησης ασφαλιστικών μέτρων», ενώπιον του αρμοδίου δικαστηρίου κατά πράξεων της Διοίκησης, που εκδόθηκαν στα διάφορα στάδια της διαδικασίας της δημοπρασίας και στην έγκριση του αποτελέσματος, με τις οποίες θίγεται έννομο συμφέρον της, και ζητά την ακύρωση ή την αναστολή εκτέλεσης των πράξεων αυτών για παράβαση διατάξεων του νόμου.  Η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ασκείται κατά το προσυμβατικό στάδιο και μέχρι την κατακυρωτική απόφαση για διαγωνισμούς που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Ν 2522/97.  Σύμφωνα με το Ν 2522/97, προβλέπεται ότι στην περίπτωση που η αίτηση γίνει δεκτή, το ληφθέν ασφαλιστικό μέτρο ισχύει εφόσον ασκηθεί αίτηση ακύρωσης ενώπιον του αρμοδίου τμήματος του Συμβουλίου Επικρατείας εντός 30 ημερών από την έκδοση της απόφασης επί των ασφαλιστικών μέτρων.

(2)            Επίσης τα ένδικα μέσα της ανωτέρω παραγράφου (1) μπορεί να ασκήσει και κάθε άλλη εργοληπτική επιχείρηση κατά της Διακήρυξης, εφόσον αυτή περιέχει όρους και προϋποθέσεις παράνομους, εξ αιτίας των οποίων αποκλείεται συμμετοχή της επιχείρησης στη δημοπρασία.

(3)            Ο Ανάδοχος που αναλαμβάνει την εκτέλεση του έργου μπορεί να ασκήσει προσφυγή ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων σε κάθε πράξη της Διοίκησης (Διευθύνουσας Υπηρεσίας ή/και Προϊσταμένης Αρχής), με την οποία θίγεται έννομο συμφέρον και δικαίωμα του, κατά παράβαση της σύμβασης και της νομοθεσίας για τα Δημόσια Έργα και εφόσον αυτή τελικά καταλήξει σε διαφορά μεταξύ του Κυρίου ή του φορέα κατασκευής του Έργου και του Αναδόχου.

5.2  Ενέργειες του αρμόδιου Δικαστηρίου

Όταν ασκηθούν και κατατεθούν τα ανωτέρω ένδικα μέσα στο αρμόδιο δικαστήριο, ο πρόεδρός του ή ο πρόεδρος του αρμόδιου τμήματος αυτού με πράξη του ορίζει δικάσιμο και εισηγητή της υπόθεσης και αποστέλλει φωτοαντίγραφο του ένδικου μέσου στον Υπουργό ή στο αρμόδιο Όργανο ή/και στην αρμόδια Υπηρεσία, προκειμένου μέσα σε ορισμένη προθεσμία να καταθέσει τις απόψεις της στα θιγόμενα με το ένδικο μέσο θέματα. Η άσκηση και μόνο ένδικου μέσου δεν αναστέλλει τη διαδικασία διαγωνισμού (δημοπρασία).

5.3  Ενέργειες της Υπηρεσίας

Όταν η πράξη του προέδρου του δικαστηρίου με το ένδικο μέσο περιέλθει στην αρμόδια Υπηρεσία, είτε απευθείας, είτε με αποστολή αυτής από το Γραφείο του Υπουργού ή άλλου αρμοδίου Οργάνου, γίνονται οι εξής ενέργειες από αυτήν: Ο Διευθυντής της Υπηρεσίας χρεώνει το έγγραφο στο αρμόδιο Τμήμα Κατασκευών ή Μελετών ή Διοικητικού. Ο υπόψη Προϊστάμενος χρεώνει το έγγραφο στον αρμόδιο μηχανικό του Τμήματος που χειρίζεται το σχετικό θέμα.

5.3.1         Ενέργειες σε ένδικο μέσο που αφορά τη διαδικασία της δημοπράτησης και ανάθεσης του έργου

(1)            Ο υπεύθυνος για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού μελετά το περιεχόμενο του ένδικου μέσου και ιδιαίτερα τα αιτήματα και τους λόγους στους οποίους στηρίζει τα αιτήματά του ο προσφεύγων.

(2)            Συνεργάζεται με το Νομικό Σύμβουλο της Υπηρεσίας για τον τρόπο και τη θεμελίωση της αντίκρουσης αυτών, βάση των σχετικών διατάξεων των νόμων, της διακήρυξης και του πραγματικού μέρους της υπόθεσης.

(3)            Συμβουλεύεται τον Προϊστάμενο της Διευθύνουσας Υπηρεσίας και τον Διευθυντή της Υπηρεσίας για να πάρει σχετικές οδηγίες.

(4)            Συνδέει την υπόθεση και με τις τυχόν υποβληθείσες αντιρρήσεις (άρθρο 20, ΠΔ 609/85) και προσφυγές (άρθρο 3, Ν 2522/97) και ελέγχει κυρίως τις προθεσμίες από τις οποίες εξαρτάται το παραδεκτό της άσκησης του ενδίκου μέσου.

(5)            Στη συνέχεια, συντάσσει σχέδιο εγγράφου με τις απόψεις της Υπηρεσίας προς το Δικαστήριο και αντικρούει ένα προς ένα τους λόγους που προβάλει στο ένδικο μέσο ο προσφεύγων και θεμελιώνει την αντίκρουση αυτή σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του νόμου και της διακήρυξης.

(6)            Θέτει το σχέδιο εγγράφου υπόψη του Νομικού Συμβούλου της Υπηρεσίας για συμπλήρωση / διόρθωση για την αποτελεσματικότερη αντίκρουση του ένδικου μέσου. Το τελικό σχέδιο μονογράφεται από τον αρμόδιο μηχανικό και προωθείται στον Προϊστάμενο της Διευθύνουσας Υπηρεσίας για έγκριση και μονογραφή.

(7)            Ο Προϊστάμενος της Διευθύνουσας Υπηρεσίας μελετά το σχέδιο εγγράφου με τις απόψεις της Υπηρεσίας, το διορθώνει / συμπληρώνει, το μονογράφει και το προωθεί στο Διευθυντή της Υπηρεσίας για έγκριση και υπογραφή.

(8)            Η διαδικασία ολοκληρώνεται με συμπλήρωση / διόρθωση και υπογραφή από το Διευθυντή της Υπηρεσίας.

(9)            Το έγγραφο προς το Δικαστήριο κοινοποιείται και στο Γραφείο Νομικού Συμβούλου του αρμοδίου Οργάνου, προκειμένου να παραστεί κατά τη διαδικασία μέλος αυτού προς υποστήριξη των συμφερόντων του Δημοσίου.

(10)        Στο έγγραφο προς το Δικαστήριο και σε αυτό που κοινοποιείται στο Γραφείο Νομικού Συμβούλου επισυνάπτονται όλα τα έγγραφα, αποφάσεις και λοιπά στοιχεία που μνημονεύονται σε αυτό.

(11)        Το έγγραφο παραδίδεται στη Γραμματεία της Υπηρεσίας, που το πρωτοκολλεί και το διεκπεραιώνει και μεριμνά να περιέλθει στους ανωτέρω με το ταχύτερο δυνατό μέσο.

(12)        Ο αρμόδιος υπάλληλος για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού πρέπει να παρακολουθεί την υπόθεση, ιδιαίτερα το αν εκδικάστηκε, και να μεριμνά για τη λήψη αντιγράφου της δικαστικής απόφασης όταν αυτή εκδοθεί.  Σημειώνεται, ότι μέχρι την έκδοση σχετικής απόφασης ή προσωρινής εντολής του δικαστηρίου για αναστολή της διαδικασίας του διαγωνισμού, η διαδικασία συνεχίζεται. Η παρακολούθηση και η λήψη αντιγράφου του δικαστηρίου επιβάλλεται, διότι το αποτέλεσμα αφορά άμεσα στις ενέργειες της Υπηρεσίας για τη συνέχιση της διαδικασίας της δημοπρασίας. Για το λόγο αυτό, δεν θα πρέπει να εξαρτάται η Υπηρεσία από την κοινοποίηση της απόφασης από μέρους της προσφεύγουσας εργοληπτικής επιχείρησης.

(13)        Όταν κοινοποιηθεί στην Υπηρεσία η απόφαση και αυτή είναι απορριπτική του ένδικου μέσου, ο αρμόδιος μηχανικός ενημερώνει τους Προϊσταμένους του και την Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού ή την Επιτροπή Εισήγησης για Ανάθεση του έργου για το περιεχόμενο αυτής και, στη συνέχεια, την αρχειοθετεί στο σχετικό φάκελο της δημοπρασίας.

(14)        Αν η απόφαση κάνει δεκτές συνολικά ή μερικά τις αιτιάσεις της προσφεύγουσας επιχείρησης, ο αρμόδιος μηχανικός μελετά την απόφαση, συμβουλεύεται τον Προϊστάμενό του και το Νομικό Σύμβουλο ώστε να λάβει τις κατάλληλες οδηγίες και, στη συνέχεια, συντάσσει σχέδιο απόφασης προκειμένου η Υπηρεσία να συμμορφωθεί προς τα διατασσόμενα στη δικαστική απόφαση για τη συνέχιση της δημοπρασίας ή την επανάληψη μέρους αυτής, κτλ.

5.3.2         Ενέργειες σε ένδικο μέσο που αφορά την εκτέλεση της σύμβασης του έργου

(1)            Το ένδικο μέσο (προσφυγή) ασκείται ενώπιον του αρμοδίου δικαστηρίου (εφετείου) για διαφορά κατά την εκτέλεση της σύμβασης κατασκευής του έργου (άρθρο 13, Ν 1418/84).  Στην περίπτωση αυτή, γίνονται από την Υπηρεσία οι ενέργειες που περιγράφονται ανωτέρω στις παραγράφους 5.3.1(1) έως και 5.3.1(11), έχοντας υπόψη και την επόμενη παράγραφο 5.3.2(2) και στη συνέχεια γίνονται οι ενέργειες των παραγράφων 5.3.2(3) έως 5.3.2(8) κατωτέρω.

(2)            Εξετάζεται η προσφυγή σε συνδυασμό με την αίτηση θεραπείας, η σύννομη άσκηση της οποίας αποτελεί προαπαιτούμενο, επί ποινή απαραδέκτου, για την άσκηση της προσφυγής εκ μέρους του Αναδόχου (άρθρο 13, παρ. 3, Ν 1418/84).  Η εξέταση περιλαμβάνει επίσης και το εμπρόθεσμο ή μη της προσφυγής καθώς και, γενικότερα, την τήρηση της προβλεπόμενης διαδικασίας για την άσκησή της.  Συντάσσεται έγγραφο με τις απόψεις της Υπηρεσίας, που ολοκληρώνεται τουλάχιστον ένα μήνα πριν από τη δικάσιμο και απευθύνεται στο αρμόδιο εφετείο.  Επίσης το έγγραφο κοινοποιείται στο Γραφείο Νομικού Συμβούλου της ΓΓΔΕ του ΥΠΕΧΩΔΕ ή άλλου αρμοδίου Οργάνου προκειμένου να παραστεί μέλος αυτού κατά τη δικάσιμο για την υποστήριξη των συμφερόντων του Δημοσίου, καθώς και στη Διευθύνουσα Υπηρεσία.

(3)            Όταν εκδοθεί η απόφαση του εφετείου, κοινοποιείται με μέριμνα του προσφεύγοντα στον Υπουργό ή άλλο αρμόδιο Όργανο ή την Υπηρεσία και, μόλις περιέλθει αυτή στην Υπηρεσία, χρεώνεται στον αρμόδιο μηχανικό σύμφωνα με τα περιγραφόμενα στην πρώτη παράγραφο του Κεφ. 5.3 ανωτέρω.

(4)            Ο αρμόδιος μηχανικός, αν έχει κοινοποιηθεί η απόφαση του εφετείου στο Νομικό Σύμβουλο του Υπουργείου ή του αρμοδίου Οργάνου ή έχει σταλεί σε αυτόν από το αρμόδιο Δικαστικό Γραφείο, μεριμνά να ενημερωθεί από το αρμόδιο μέλος του Γραφείου του Νομικού Συμβούλου αν ασκήθηκε ή θα ασκηθεί το ένδικο μέσο της αίτησης αναίρεσης (άρθρο 13, παρ. 6, Ν 1418/84) κατά της απόφασης του εφετείου και στη συνέχεια αναμένει την επιβεβαίωση με σχετικό έγγραφο του Νομικού Συμβουλίου ότι όντως αυτή ασκήθηκε. Θα πρέπει να επιβεβαιώνεται από τον αρμόδιο μηχανικό ότι η άσκηση της αναίρεσης αναστέλλει την εκτέλεση της απόφασης του εφετείου, οπότε αυτή κρατείται σε εκκρεμότητα μέχρι την έκδοση απόφασης επί της ασκηθείσας αναίρεσης.

(5)            Αν δεν ασκήθηκε αναίρεση κατά της απόφασης του εφετείου και αυτή κατέστη τελεσίδικη και εκτελεστή, βεβαιούμενου αυτού με σχετικό έγγραφο του Γραφείου του Νομικού Συμβούλου της ΓΓΔΕ του ΥΠΕΧΩΔΕ ή του αρμόδιου Οργάνου, η Υπηρεσία οφείλει να προβεί στις σχετικές ενέργειες σύμφωνα με την παράγραφο 5.3.1(14), προκειμένου η Υπηρεσία να εκτελέσει τα οριζόμενα στην δικαστική απόφαση.

(6)            Στην περίπτωση άσκησης αναίρεσης από μέρους του Δημοσίου, αναμένεται η εκδίκαση της υπόθεσης και έκδοσης της σχετικής απόφασης, η παραλαβή της απόφασης από την Υπηρεσία και στη συνέχεια αναλαμβάνονται οι σχετικές ενέργειες, όπως ανωτέρω, για την εφαρμογή της.

(7)            Στην περίπτωση άσκησης αναίρεσης από τον Ανάδοχο, αναμένεται η εκδίκαση της υπόθεσης, η έκδοση της απόφασης και η κοινοποίηση αυτής στην Υπηρεσία από τον Ανάδοχο, προκειμένου αυτή να προβεί ανάλογα στις περαιτέρω ενέργειες για την εφαρμογή της.

(8)            Στην περίπτωση άσκησης αναίρεσης από τον ΚτΕ ή το φορέα κατασκευής του έργου κατά της απόφασης του εφετείου, μπορεί με αίτηση του Αναδόχου να γίνει συμβιβασμός μέχρι την εκδίκαση της.  Για το συμβιβασμό αυτό, εκδίδεται απόφαση του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ ή άλλου αρμοδίου Οργάνου, ύστερα από γνώμη του Τεχνικού Συμβουλίου.  Οι σχετικές ενέργειες της Υπηρεσίας για το συμβιβασμό και τη σύνταξη της απόφασης είναι ανάλογες με αυτές της παραγρ. 5.3.1(1) (δηλαδή μελέτη της αίτησης του Αναδόχου, συνεργασία με το Νομικό Σύμβουλο κτλ.) προκειμένου να συνταχθεί το έγγραφο απόφασης που θα αποσταλεί για υπογραφή στον Υπουργό ή σε άλλο αρμόδιο Όργανο.  Μετά την αποδοχή της απόφασης αυτής από τον Ανάδοχο, ο ΚτΕ ή ο φορέας κατασκευής παραιτείται της αναίρεσης και προβαίνει στις σχετικές ενέργειες, σύμφωνα με τα ανωτέρω για την εφαρμογή της απόφασης.

6.  Σχετικά έγγραφα και έντυπα

--

7.  επόμενες διοικητικές πράξεις

--