900.  ΔΑΠΕΔΑ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

901.  ΔΑΠΕΔΑ ΜΕ ΑΣΦΑΛΤΟΤΑΠΗΤΑ

901.1 Πεδίο Εφαρμογής – Ορισμοί

Περιλαμβάνεται η κατασκευή υποβάσεων και βάσεων οδοστρωμάτων σταθεροποιούμενου τύπου (χωρίς συνδετικό υλικό) καθώς και μίας ασφαλτικής στρώσης κυκλοφορίας ή μίας ασφαλτικής στρώσης βάσης και μίας ασφαλτικής στρώσης κυκλοφορίας για την δημιουργία δαπέδων κυκλοφορίας στα διάφορα τμήματα των χερσαίων χώρων λιμενικού έργου.

901.2 Υλικά – Περιγραφή – Έλεγχοι

Πλήρης κατασκευή (εργασία και υλικά) στρώσεως υπόβασης οδοστρωμάτων από θραυστά αδρανή υλικά σταθεροποιημένου τύπου της ΠΤΠ Ο150 συμπυκνωμένου πάχους 10 cm.

Πλήρης κατασκευή (εργασία και υλικά) στρώσεως βάσης οδοστρωμάτων από θραυστά αδρανή υλικά σταθεροποιημένου τύπου της ΠΤΠ Ο 155 συμπυκνωμένου πάχους 10 cm.

Πλήρης κατασκευή (εργασία και υλικά) ασφαλτικής στρώσης βάσης πάχους 5 cm, με ασφαλτόμιγμα εν θερμώ παρασκευαζόμενο σε μόνιμη εγκατάσταση, με αδρανή υλικά προερχόμενα από πολλαπλή θραύση σύμφωνα με την ΠΤΠ Α250, ή/και ασφαλτικής στρώσης κυκλοφορίας πάχους 5 cm, με ασφαλτόμιγμα εν θερμώ παρασκευαζόμενο σε μόνιμη εγκατάσταση, με αδρανή υλικά προερχόμενα από πολλαπλή θραύση σύμφωνα με την ΠΤΠ Α250.

901.2.1    Στρώση υπόβασης οδοστρωσίας συμπυκνωμένου πάχους 10 cm.

Στην παρούσα περιλαμβάνονται όλα τα υλικά και τα εξαρτήματα που θα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή, προμήθεια και μεταφορά επί τόπου των έργων θραυστού υλικού εκ λίθων λατομείων κατάλληλων για την κατασκευή υποβάσεων οδών, χώρων στάθμευσης και ελιγμών οχημάτων κλπ. και την κατασκευή των ανωτέρω υποβάσεων.

Η προδιαγραφή που εφαρμόζεται είναι ΠΤΠ Ο 150 και σε σχέση με αυτή θα ισχύουν οι συμπληρώσεις και τροποποιήσεις που ακολουθούν:

Μηχανικά χαρακτηριστικά του υλικού. Οι υποβάσεις από θραυστό υλικό λατομείου μη κατεργασμένο (χωρίς συνδετικό υλικό) θα κατασκευασθούν σύμφωνα με την ΠΤΠ Ο 150 με την ακόλουθη μεταβολή σχετικά με τα απαιτούμενα μηχανικά χαρακτηριστικά των υλικών που αναφέρονται στην παράγραφο 2.3 της ΠΤΠ Ο 150 :

Η φθορά σε τριβή και κρούση που προσδιορίζεται κατά την Μέθοδο Los Angeles AASHTO : T-96 δεν πρέπει να υπερβαίνει το 40%.

Απαιτήσεις επιφανείας. Οι "απαιτήσεις επιφάνειας" που προβλέπονται στην παράγραφο 8.2 της ΠΤΠ Ο 150 τροποποιούνται ως ακολούθως :

Στάθμη άνω επιφάνειας. Η άνω επιφάνεια που προκύπτει, μετά την κατασκευή ολόκληρης της υπόβασης, πρέπει να ανταποκρίνεται προς την επιφάνεια της μελέτης και δεν πρέπει να παρουσιάζει υψομετρικές αποκλίσεις μεγαλύτερες από ± 2,0 cm.

Ομαλότητα άνω επιφάνειας. Τοπικές ανωμαλίες ή κυματισμοί στην άνω επιφάνεια θα ελέγχονται με τον 4μετρο ευθύγραμμο πήχη, παράλληλα και κάθετα προς τον άξονα του δαπέδου. Σε κάθε περίπτωση, μεταξύ της επιφάνειας επαφής του πήχη και της κάτωθεν αυτού ελεγχόμενης επιφάνειας, οι κυματισμοί (κοιλότητες) δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 2,0 cm.

Οι μετρήσεις εγκάρσια προς τον άξονα θα γίνονται σε διατομές απέχουσες μεταξύ τους το πολύ 20 m.

Η εφαρμογή του 4μετρου πήχη θα γίνεται στα τμήματα εκείνα, στα οποία υπάρχει υποψία διακυμάνσεων μεγαλύτερων από τις επιτρεπόμενες.

Η μη τήρηση των παραπάνω όρων συνιστά κακοτεχνία για την άρση της οποίας ευθύνεται ο Ανάδοχος.

901.2.2    Στρώση βάσης οδοστρωσίας συμπυκνωμένου πάχους 10 cm

Στην παρούσα περιλαμβάνονται όλα τα υλικά και τα εξαρτήματα που θα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή, προμήθεια και μεταφορά επί τόπου των έργων θραυστού υλικού εκ λίθων λατομείων κατάλληλων για την κατασκευή βάσεων οδών, χώρων στάθμευσης και ελιγμών οχημάτων κλπ. και την κατασκευή των ανωτέρω βάσεων.

Η προδιαγραφή που εφαρμόζεται είναι η Πρότυπη Τεχνική Προδιαγραφή Ο 155 (ΦΕΚ 294 Β’ της 28.2.66). Σε σχέση με την ΠΤΠ Ο 155 εκδόσεως 1966 από το τ. ΥΔΕ στην παρούσα σύμβαση θα ισχύουν οι παρακάτω συμπληρώσεις - τροποποιήσεις.

Μηχανικά χαρακτηριστικά του υλικού. Οι υποβάσεις από θραυστό υλικό λατομείου μη κατεργασμένο (χωρίς συνδετικό υλικό) θα κατασκευασθούν σύμφωνα με την ΠΤΠ Ο 150 με την ακόλουθη μεταβολή σχετικά με τα απαιτούμενα μηχανικά χαρακτηριστικά των υλικών που αναφέρονται στην παράγραφο 2.3 της ΠΤΠ Ο 155 :

Η φθορά σε τριβή και κρούση που προσδιορίζεται κατά την Μέθοδο Los Angeles AASHTO : T-96 δεν πρέπει να υπερβαίνει το 30%.

Απαιτήσεις επιφανείας. Οι "απαιτήσεις επιφάνειας" που προβλέπονται στην παράγραφο 8.2 της ΠΤΠ Ο 155 τροποποιούνται ως ακολούθως :

Στάθμη άνω επιφάνειας. Η άνω επιφάνεια που προκύπτει, μετά την κατασκευή ολόκληρης της βάσης, πρέπει να ανταποκρίνεται προς την επιφάνεια της μελέτης και δεν πρέπει να παρουσιάζει υψομετρικές αποκλίσεις μεγαλύτερες από ± 2,0 cm.

Ομαλότητα άνω επιφάνειας. Τοπικές ανωμαλίες ή κυματισμοί θα ελέγχονται με τον 4μετρο ευθύγραμμο πήχη, παράλληλα και κάθετα προς τον άξονα του δαπέδου. Σε κάθε περίπτωση, μεταξύ της επιφάνειας επαφής του πήχη και της κάτωθεν αυτού ελεγχόμενης επιφάνειας, οι κυματισμοί (κοιλότητες) δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 2,0 cm.

Οι μετρήσεις εγκάρσια προς τον άξονα θα γίνονται σε διατομές απέχουσες μεταξύ τους το πολύ 20 m.

Η εφαρμογή του 4μετρου πήχη θα γίνεται στα τμήματα εκείνα στα οποία υπάρχει υποψία διακυμάνσεων μεγαλύτερων από τις επιτρεπόμενες.

Η μη τήρηση των παραπάνω όρων συνιστά κακοτεχνία για την άρση της οποίας ευθύνεται ο Ανάδοχος.

901.2.3    Ασφαλτική στρώση βάσης συμπυκνωμένου πάχους 5 cm

Στην παρούσα περιλαμβάνονται όλα τα υλικά και τα εξαρτήματα που θα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή, σύνθεση, προμήθεια και μεταφορά επί τόπου των έργων ασφαλτομίγματος παρασκευαζόμενο εν θερμώ, μετά της αξίας της ασφάλτου, εκ λίθων λατομείων κατάλληλων για την κατασκευή ασφαλτικών βάσεων οδών, χώρων στάθμευσης και ελιγμών οχημάτων κλπ. και την κατασκευή των ανωτέρω βάσεων τύπου Δ (μέσης διαβαθμίσεως) συμπυκνωμένου πάχους 5,0 cm.

Η προδιαγραφή που εφαρμόζεται είναι η Πρότυπη Τεχνική Προδιαγραφή Α 260 (ΦΕΚ 481/1966 Β’) με τις παρακάτω συμπληρώσεις και τροποποιήσεις:

Ασφαλτόμιγμα. Τα ασφαλτικό μίγμα που θα χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή ασφαλτικών βάσεων θα ικανοποιεί τις απαιτήσεις της ΠΤΠ Α 260 και με τις ακόλουθες προσθήκες ή μεταβολές.

·                Η φθορά των αδρανών σε τριβή και κρούση κατά τη Μέθοδο Los Angeles AASHTO : T-96 δεν πρέπει να υπερβαίνει το 30%.

·                Η θερμοκρασία του μίγματος στη θέση διάστρωσης, για ικανοποιητική συμπύκνωση, είναι επιθυμητό να βρίσκεται μεταξύ 140-160ºC.

Κατασκευαστικές απαιτήσεις. Ο Ανάδοχος είναι υποχρεωμένος να διαθέτει τους κατάλληλους οδοστρωτήρες (στατικούς δίτροχους με λείους κυλίνδρους, δονητικούς ή και λαστιχοφόρους) σε αριθμό και απόδοση τέτοια, ώστε να επιτύχει την απαιτούμενη συμπύκνωση πριν το μίγμα κρυώσει.

Για την αρχική τουλάχιστον κυλίνδρωση των εργασιών είναι υποχρεωτική η χρησιμοποίηση στατικού δίτροχου οδοστρωτήρα (ένας κύλινδρος μπροστά και ένας πίσω, βάρους 8 - 10 τόνων).

Πρόσθετος ποιοτικός έλεγχος των εργασιών πέραν του Πίνακα 4 της ΠΤΠ Α 260. Για τον έλεγχο της παραγωγής του ασφαλτομίγματος ισχύουν τα προβλεπόμενα στην ΠΤΠ Α 260 (τύπος Ε, παρ.7.2.4 και 7.4.5).

Σε κάθε παράδοση φορτίου αυτοκινήτου θα ελέγχεται η θερμοκρασία του μίγματος πριν από τη διάστρωση.

Η θερμοκρασία δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από 130ºC.

Δειγματοληψίες ποιοτικού ελέγχου κατασκευασμένης ασφαλτικής στρώσης: Κάθε 5 000 m2 από κάθε κατασκευαζόμενη ασφαλτική στρώση, θα αποκόπτονται από τυχαίες θέσεις 5 πυρήνες και θα προσδιορίζονται :

α.       το πάχος στρώσης

β.       το φαινόμενο βάρος και ποσοστό κενών (AASHTO : T-166)

γ.       το ποσοστό ασφάλτου (AASHTO : T-30 ή Τ-164 κατά την κρίση της Υπηρεσίας).

Βαθμός συμπύκνωσης. Μετά τη συμπύκνωση, στο συμπυκνωμένο ασφαλτόμιγμα, ο μέσος όρος των φαινομένων βαρών των 5 πυρήνων (παρ. 2.3.2. του παρόντος) δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερος από 95% του φαινόμενου βάρους, που προσδιορίζεται εργαστηριακά κατά την μέθοδο Marshall και κανένας μεμονωμένος πυρήνας δεν πρέπει να έχει φαινόμενο βάρος μικρότερο του 93%.

Ποσοστό ασφάλτου. Οι έλεγχοι ποσοστού ασφάλτου θα γίνονται σε δύο από τους 5 πυρήνες (παρ. 2.3.2. του παρόντος) κατά τις υποδείξεις της Υπηρεσίας.

Η Υπηρεσία μπορεί κατά την κρίση της να ελαττώσει τις δοκιμές προσδιορισμού του ποσοστού ασφάλτου, εφόσον τα αποτελέσματα έχουν ικανοποιητική ομοιομορφία.

Δοκιμαστικό τμήμα. Κατά την κρίση της Υπηρεσίας μπορεί να διαταχθεί η κατασκευή δοκιμαστικού τμήματος, περιορισμένης επιφάνειας ή τμήμα της στρώσης του έργου να χρησιμοποιηθεί ως δοκιμαστική επιφάνεια.

Στο τμήμα αυτό θα χρησιμοποιηθεί το ίδιο ασφαλτόμιγμα και τα ίδια μηχανήματα διάστρωσης και συμπύκνωσης που θα χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή του κύριου έργου της εργολαβίας. Στο τμήμα αυτό θα γίνουν όλοι οι έλεγχοι της προηγούμενης παραγράφου σε 5 πυρήνες, ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιφάνειας του δοκιμαστικού τμήματος και επιπλέον οι έλεγχοι επιπεδότητας που προβλέπονται στην παραγρ. 4.11 της ΠΤΠ Α 260 (όπως συμπληρώθηκαν - τροποποιήθηκαν με την επόμενη παράγραφο). Θα γίνει έλεγχος αν, με τον διατιθέμενο μηχανικό εξοπλισμό, τα υλικά και το προσωπικό, ο ανάδοχος μπορεί να κατασκευάσει την ασφαλτική στρώση σύμφωνα με τις απαιτήσεις του άρθρου αυτού, της ΠΤΠ Α 260 και των λοιπών όρων Δημοπράτησης.

Συμπλήρωση – τροποποίηση ελέγχου επιπεδότητας της παραγράφου 4.11 της ΠΤΠ Α 260 :

Στάθμη. Η άνω επιφάνεια που προκύπτει μετά την κατασκευή ολόκληρης της υπό έλεγχο ασφαλτικής στρώσης πρέπει να ανταποκρίνεται στην επιφάνεια της μελέτης και δεν πρέπει να παρουσιάζει υψομετρικές αποκλίσεις μεγαλύτερες από 20 mm.

Πυκνότητα χωροσταθμικών σημείων :

·                Θα χωροσταθμούνται τα χαρακτηριστικά σημεία της διατομής, τρία σημεία (άξονας διατομής ή κεντρικές οριογραμμές και άκρα διατομής) και πρόσθετα τυχόν αναγκαία σημεία σε τρόπο που η μέγιστη απόσταση μεταξύ των χωροσταθμικών σημείων στη διατομή να μην υπερβαίνει τα 5,0 m.

·                Οι μέγιστες αποστάσεις χωροσταθμικών σημείων μεταξύ διατομών θα είναι 10 m.

Ομαλότητα. Τοπικές ανωμαλίες ή κυματισμοί θα ελέγχονται με τον 4μετρο ευθύγραμμο πήχη παράλληλα και κάθετα προς τον άξονα δαπέδου. Σε κάθε περίπτωση, μεταξύ της κάτω επιφάνειας του πήχη και της κάτωθεν αυτού ελεγχόμενης επιφάνειας, οι κυματισμοί (κοιλότητες) δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 15 mm.

Οι μετρήσεις κάθετα προς τον άξονα θα γίνονται σε διατομές απέχουσες μεταξύ τους το πολύ 10 m.

Η εφαρμογή του 4μετρου πήχη θα γίνεται στα τμήματα εκείνα, στα οποία υπάρχει υποψία διακυμάνσεων μεγαλύτερων από τις επιτρεπόμενες.

Όταν πρόκειται να παραδοθεί στην κυκλοφορία ασφαλτική στρώση βάσης, μέχρι την κατασκευή της επόμενης στρώσης (βάσης ή κυκλοφορίας), οι μεγαλύτερου μήκους κυματισμοί και η συνολική άνεση κυκλοφορίας του έργου, θα ελέγχεται με το ομαλόμετρο τύπου BUMP-INTEGRATOR ή άλλου διεθνώς αποδεκτού τρόπου ελέγχου ομαλότητας οδοστρωμάτων. Ο δείκτης ανωμαλιών με τη μέθοδο αυτή θα πρέπει να είναι μικρότερος από 1 750 mm/km.

901.2.4    Ασφαλτική στρώση κυκλοφορίας συμπυκνωμένου πάχους 5 cm.

Περιλαμβάνονται όλα τα υλικά και τα εξαρτήματα που θα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή, σύνθεση, προμήθεια και μεταφορά επί τόπου των έργων ασφαλτομίγματος παρασκευαζόμενο εν θερμώ, μετά της αξίας της ασφάλτου, εκ λίθων λατομείων κατάλληλων για την κατασκευή ασφαλτικών στρώσεων κυκλοφορίας οδών, χώρων στάθμευσης και ελιγμών οχημάτων κλπ. και την κατασκευή των ανωτέρω στρώσεων.

Η προδιαγραφή που εφαρμόζεται είναι η Πρότυπη Τεχνική Προδιαγραφή Α 265 (ΦΕΚ 481/1966 Β’). Σε σχέση με την ΠΤΠ Α265 εκδόσεως 1966 από το τ. ΥΔΕ στην παρούσα σύμβαση θα ισχύουν οι παρακάτω συμπληρώσεις - τροποποιήσεις.

Ασφαλτόμιγμα.Τα ασφαλτικό μίγμα που θα χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή στρώσεων κυκλοφορίας και συνδετικών ή/και ισοπεδωτικών στρώσεων θα κατασκευασθεί σύμφωνα με την ΠΤΠ Α265 με τις ακόλουθες προσθήκες ή μεταβολές :

·                Η φθορά των αδρανών σε τριβή και κρούση κατά τη Μέθοδο Los Angeles AASHTO : T-96 δεν πρέπει να υπερβαίνει το 30%.

·                Η θερμοκρασία του μίγματος στη θέση διάστρωσης, για ικανοποιητική συμπύκνωση, είναι επιθυμητό να βρίσκεται μεταξύ 140-160ºC.

Κατασκευαστικές απαιτήσεις. Ο Ανάδοχος είναι υποχρεωμένος να διαθέτει τους κατάλληλους οδοστρωτήρες (στατικούς δίτροχους με λείους κυλίνδρους, δονητικούς ή και λαστιχοφόρους) σε αριθμό και απόδοση τέτοια ώστε να επιτύχει την απαιτούμενη συμπύκνωση πριν το μίγμα κρυώσει.

Για την αρχική τουλάχιστον κυλίνδρωση των εργασιών είναι υποχρεωτική η χρησιμοποίηση στατικού δίτροχου οδοστρωτήρα (ένας κύλινδρος μπροστά και ένας πίσω, βάρους 8 - 10 τόνων).

Πρόσθετος ποιοτικός έλεγχος των εργασιών πέραν του Πίνακα 7 της ΠΤΠ Α 265. Για τον έλεγχο της παραγωγής του ασφαλτομίγματος ισχύουν τα προβλεπόμενα στην ΠΤΠ Α 265, με την παρατήρηση ότι το ασφαλτικό σκυρόδεμα δοκιμαζόμενο κατά την Μέθοδο Ευστάθειας Marshall (A.S.T.M.: D 1559) πρέπει να πληρεί τις απαιτήσεις του Πίνακα 5 (της ΠΤΠ Α 265), που προδιαγράφονται για στρώσεις κυκλοφορίας οδών και συγκεκριμένα για θέσεις στάθμευσης λεωφορείων. Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή γενικότερα στις απαιτήσεις της ΠΤΠ Α 265 για τις περιπτώσεις βαρείας κυκλοφορίας και μεγάλων ανά τροχό φορτίων, οι οποίες έχουν εφαρμογή στην παρούσα εργολαβία και ειδικότερα στην κοκκομετρική σύνθεση του αδρανούς υλικού του ασφαλτικού σκυροδέματος, η οποία πρέπει να είναι ομαλή και εντός των ορίων του Τύπου Α ή Β του Πίνακα 4 της ΠΤΠ Α 265.

Κατά τα λοιπά στη θέση διάστρωσης του ασφαλτομίγματος και για την κατασκευασμένη ασφαλτική στρώση θα γίνονται οι παρακάτω έλεγχοι και δοκιμές :

Θερμοκρασία ασφαλτομίγματος στη θέση διάστρωσης.

Σε κάθε παράδοση φορτίου αυτοκινήτου θα ελέγχεται η θερμοκρασία του μίγματος.

Η θερμοκρασία δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από 130ºC.

Δειγματοληψίες ποιοτικού ελέγχου κατασκευασμένης ασφαλτικής στρώσης: Κάθε 5 000 m2 από κάθε κατασκευαζόμενη ασφαλτική στρώση, θα αποκόπτονται από τυχαίες θέσεις 5 πυρήνες και θα προσδιορίζονται :

α.       το πάχος στρώσης

β.       το φαινόμενο βάρος και ποσοστό κενών (AASHTO : T-166)

γ.       το ποσοστό ασφάλτου (AASHTO : T-30 ή Τ-164 κατά την κρίση της Υπηρεσίας).

Βαθμός συμπύκνωσης. Μετά τη συμπύκνωση, στο συμπυκνωμένο ασφαλτόμιγμα, ο μέσος όρος των φαινομένων βαρών των 5 πυρήνων (παρ. 2.3.2. του παρόντος) δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερος από 97% του φαινόμενου βάρους που προσδιορίζεται εργαστηριακά κατά την μέθοδο Marshall και κανένας μεμονωμένος πυρήνας δεν πρέπει να έχει φαινόμενο βάρος μικρότερο του 95%.

Ποσοστό ασφάλτου. Οι έλεγχοι ποσοστού ασφάλτου θα γίνονται σε δύο από τους 5 πυρήνες (παρ. 2.3.2. του παρόντος) κατά τις υποδείξεις της Υπηρεσίας.

Η Υπηρεσία μπορεί κατά την κρίση της να ελαττώσει τις δοκιμές προσδιορισμού του ποσοστού ασφάλτου εφόσον τα αποτελέσματα έχουν ικανοποιητική ομοιομορφία.

Δοκιμαστικό τμήμα. Κατά την κρίση της Υπηρεσίας μπορεί να διαταχθεί η κατασκευή δοκιμαστικού τμήματος, περιορισμένης επιφάνειας ή τμήμα της στρώσης του έργου να χρησιμοποιηθεί ως δοκιμαστική επιφάνεια.

Στο τμήμα αυτό θα χρησιμοποιηθεί το ίδιο ασφαλτόμιγμα και τα ίδια μηχανήματα διάστρωσης και συμπύκνωσης που θα χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή του κύριου έργου της εργολαβίας. Στο τμήμα αυτό θα γίνουν όλοι οι έλεγχοι της προηγούμενης παραγράφου 2.3. του παρόντος σε 5 πυρήνες, ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιφάνειας του δοκιμαστικού τμήματος και επιπλέον οι έλεγχοι επιπεδότητας που προβλέπονται στην παραγρ. 4.11 της ΠΤΠ Α 265 (όπως συμπληρώθηκαν - τροποποιήθηκαν με την παρακάτω παράγραφο 2.5. του παρόντος). Θα γίνει έλεγχος αν, με τον διατιθέμενο μηχανικό εξοπλισμό, τα υλικά και το προσωπικό, ο ανάδοχος μπορεί να κατασκευάσει την ασφαλτική στρώση σύμφωνα με τις απαιτήσεις του άρθρου αυτού, της ΠΤΠ Α 265 και των λοιπών όρων Δημοπράτησης.

Συμπλήρωση – τροποποίηση ελέγχου επιπεδότητας της παραγρ. 4.11 της ΠΤΠ Α 265 :

Στάθμη. Η άνω επιφάνεια που προκύπτει μετά την κατασκευή ολόκληρης της υπό έλεγχο ασφαλτικής στρώσης πρέπει να ανταποκρίνεται στην επιφάνεια της μελέτης και δεν πρέπει να παρουσιάζει υψομετρικές αποκλίσεις μεγαλύτερες από 20 mm.

Πυκνότητα χωροσταθμικών σημείων:

·                Θα χωροσταθμούνται τα χαρακτηριστικά σημεία της διατομής, τρία σημεία (άξονας διατομής ή κεντρικές οριογραμμές και άκρα διατομής) και πρόσθετα τυχόν αναγκαία σημεία σε τρόπο που η μέγιστη απόσταση μεταξύ των χωροσταθμικών σημείων στη διατομή να μην υπερβαίνει τα 5,0 m.

·                Οι μέγιστες αποστάσεις χωροσταθμικών σημείων μεταξύ διατομών : 10,0 m.

Ομαλότητα άνω επιφάνειας.

Τοπικές ανωμαλίες ή κυματισμοί θα ελέγχονται με τον 4μετρο ευθύγραμμο πήχη παράλληλα και κάθετα προς τον άξονα του δαπέδου. Σε κάθε περίπτωση, μεταξύ της κάτω επιφάνειας του πήχη και της κάτωθεν αυτού ελεγχόμενης επιφάνειας, οι κυματισμοί (κοιλότητες) δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 5 mm.

Οι μετρήσεις κάθετα προς τον άξονα θα γίνονται σε διατομές απέχουσες μεταξύ τους το πολύ 10,0 m.

Η εφαρμογή του 4μετρου πήχη θα γίνεται στα τμήματα εκείνα στα οποία υπάρχει υποψία διακυμάνσεων μεγαλύτερων από τις επιτρεπόμενες.

Οι μεγαλύτερου μήκους κυματισμοί και η συνολική άνεση κυκλοφορίας του έργου, θα ελέγχεται με το ομαλόμετρο τύπου BUMP-INTEGRATOR ή άλλου διεθνώς αποδεκτού τρόπου ελέγχου ομαλότητας οδοστρωμάτων. Ο δείκτης ανωμαλιών με τη μέθοδο αυτή θα πρέπει να είναι μικρότερος από 1 300 mm/km.

901.3 Εκτέλεση Εργασιών

901.3.1    Κατασκευή

Η κατασκευή θα γίνει σύμφωνα με τις ΠΤΠ Ο150, ΠΤΠ Ο155, ΠΤΠ Α260, ΠΤΠ Α265 και με τις τροποποιήσεις και συμπληρώσεις των προηγούμενων παραγράφων.

901.3.2    Δοκιμές

Οι δοκιμές θα γίνουν σύμφωνα με τις ΠΤΠ Ο150, ΠΤΠ Ο155, ΠΤΠ Α260, ΠΤΠ Α265 και με τις τροποποιήσεις και συμπληρώσεις των προηγούμενων παραγράφων.

901.4 Περιλαμβανόμενες Δαπάνες

Περιλαμβάνονται οι δαπάνες της προμήθειας, μεταφοράς, επεξεργασίας, κατασκευής και εν γένει όλων των υλικών, εξαρτημάτων και εργασίας για την πλήρη κατασκευή και των ελέγχων και δοκιμών σύμφωνα με τις ΠΤΠ Ο 150, ΠΤΠ Ο 155, ΠΤΠ Α 260, την ΠΤΠ Α 265 και τις προηγούμενες παραγράφους του παρόντος.

901.5 Επιμέτρηση και Πληρωμή

Η επιμέτρηση και η πληρωμή θα γίνει σε m2 πλήρως κατασκευασμένης στρώσης.

Η δαπάνη κατασκευής της συγκολλητικής επάλειψης περιλαμβάνεται ανηγμένα στην τιμή της μονάδας της κατασκευής της στρώσης κυκλοφορίας.

 

902.  ΔΑΠΕΔΑ από ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ

902.1 Πεδίο Εφαρμογής – Ορισμοί

902.1.1    Αντικείμενο

Περιλαμβάνεται η πλήρης κατασκευή υποβάσεων και βάσεων οδοστρωμάτων σταθεροποιούμενου τύπου (χωρίς συνδετικό υλικό) καθώς και μίας στρώσης δύσκαμπτου οδοστρώματος από άοπλο ή ελαφρά οπλισμένο σκυρόδεμα για την δημιουργία δαπέδων κυκλοφορίας στα διάφορα τμήματα των χερσαίων χώρων του λιμενικού έργου.

902.1.2    Ισχύουσες Προδιαγραφές

ΠΤΠ Ο150 και ΠΤΠ Ο155 με τις τροποποιήσεις και συμπληρώσεις των επόμενων παραγράφων.

902.2 Υλικά – Περιγραφή – Έλεγχοι

Πλήρης κατασκευή (εργασία και υλικά) στρώσεως υπόβασης οδοστρωμάτων από θραυστά αδρανή υλικά σταθεροποιημένου τύπου της ΠΤΠ Ο150 συμπυκνωμένου πάχους 10 cm.

Πλήρης κατασκευή (εργασία και υλικά) στρώσεως βάσης οδοστρωμάτων από θραυστά αδρανή υλικά σταθεροποιημένου τύπου της ΠΤΠ Ο 155 συμπυκνωμένου πάχους 10 cm.

Πλήρης κατασκευή (εργασία και υλικά) δαπέδου από άοπλο (ινοπλισμένο) ή ελαφρά οπλισμένο σκυρόδεμα πάχους από 15 έως 25 cm, ανάλογα με τη μελέτη και τις συνθήκες φόρτισης.

902.2.1 Στρώση υπόβασης οδοστρωσίας συμπυκνωμένου πάχους 10 cm.

Περιλαμβάνονται όλα τα υλικά και εξαρτήματα που θα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή, προμήθεια και μεταφορά επί τόπου των έργων θραυστού υλικού λατομείου κατάλληλου για την κατασκευή υποβάσεων οδών, χώρων στάθμευσης και ελιγμών οχημάτων κλπ.

Η προδιαγραφή που εφαρμόζεται είναι ΠΤΠ Ο 150 και σε σχέση με αυτή θα ισχύουν οι συμπληρώσεις και τροποποιήσεις που ακολουθούν :

Μηχανικά χαρακτηριστικά του υλικού. Η φθορά σε τριβή και κρούση που προσδιορίζεται κατά την Μέθοδο Los Angeles AASHTO : T-96 δεν πρέπει να υπερβαίνει το 40%.

Στάθμη άνω επιφάνειας. Η άνω τελική επιφάνεια της υπόβασης δεν πρέπει να παρουσιάζει υψομετρικές αποκλίσεις μεγαλύτερες από ± 2 cm.

Ομαλότητα άνω επιφάνειας. Τοπικές ανωμαλίες ή κυματισμοί θα ελέγχονται με τον 4μετρο ευθύγραμμο πήχη, παράλληλα και κάθετα προς τον άξονα του δαπέδου. Σε κάθε περίπτωση, μεταξύ της επιφάνειας επαφής του πήχη και της κάτωθεν αυτού ελεγχόμενης επιφάνειας, οι κυματισμοί (κοιλότητες) δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 2 cm.

Οι μετρήσεις εγκάρσια προς τον άξονα θα γίνονται σε διατομές απέχουσες μεταξύ τους το πολύ 20 m.

Η εφαρμογή του 4μετρου πήχη θα γίνεται στα τμήματα εκείνα στα οποία υπάρχει υποψία διακυμάνσεων μεγαλύτερων από τις επιτρεπόμενες.

902.2.2       Στρώση βάσης οδοστρωσίας συμπυκνωμένου πάχους 10 cm.

Περιλαμβάνονται όλα τα υλικά και τα εξαρτήματα που θα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή, προμήθεια και μεταφορά επί τόπου των έργων θραυστού υλικού εκ λίθων λατομείων κατάλληλων για την κατασκευή βάσεων οδών, χώρων στάθμευσης και ελιγμών οχημάτων κλπ. και την κατασκευή των ανωτέρω βάσεων.

Η προδιαγραφή που εφαρμόζεται είναι η Πρότυπη Τεχνική Προδιαγραφή Ο 155 (ΦΕΚ 294 Β’ της 28.2.66). με τις παρακάτω συμπληρώσεις και τροποποιήσεις.

Μηχανικά χαρακτηριστικά του υλικού. Οι υποβάσεις από θραυστό υλικό λατομείου μη κατεργασμένο (χωρίς συνδετικό υλικό) θα κατασκευασθούν σύμφωνα με την ΠΤΠ Ο 150 με την ακόλουθη μεταβολή σχετικά με τα απαιτούμενα μηχανικά χαρακτηριστικά των υλικών που αναφέρονται στην παράγραφο 2.3 της ΠΤΠ Ο 155 :

Η φθορά σε τριβή και κρούση που προσδιορίζεται κατά την Μέθοδο Los Angeles AASHTO : T-96 δεν πρέπει να υπερβαίνει το 30%.

Απαιτήσεις επιφανείας. Αυτές που προβλέπονται στην παράγραφο 8.2 της ΠΤΠ Ο 155 τροποποιούνται ως ακολούθως :

Στάθμη άνω επιφάνειας. Η άνω επιφάνεια που προκύπτει, μετά την κατασκευή ολόκληρης της βάσης, πρέπει να ανταποκρίνεται προς την επιφάνεια της μελέτης και δεν πρέπει να παρουσιάζει υψομετρικές αποκλίσεις μεγαλύτερες από ± 2 cm.

Ομαλότητα άνω επιφάνειας. Τοπικές ανωμαλίες ή κυματισμοί θα ελέγχονται με τον 4μετρο ευθύγραμμο πήχη, παράλληλα και κάθετα προς τον άξονα του δαπέδου. Σε κάθε περίπτωση, μεταξύ της επιφάνειας επαφής του πήχη και της κάτωθεν αυτού ελεγχόμενης επιφάνειας, οι κυματισμοί (κοιλότητες) δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 2 cm.

Οι μετρήσεις εγκάρσια προς τον άξονα θα γίνονται σε διατομές απέχουσες μεταξύ τους το πολύ 20,0 m.

Η εφαρμογή του 4μετρου πήχη θα γίνεται στα τμήματα εκείνα στα οποία υπάρχει υποψία διακυμάνσεων μεγαλύτερων από τις επιτρεπόμενες.

902.2.3       Δάπεδο από άοπλο ή ινοπλισμένο σκυρόδεμα.

Τσιμέντο – Νερό – Αδρανή, εφαρμόζονται τα αναφερόμενα στον ισχύοντα ΚΤΣ.

Υλικά συντήρησης σκυροδέματος. Τα ειδικά υγρά συντήρησης που θα χρησιμοποιηθούν ψεκάζονται πάνω στην επιφάνεια του νωπού σκυροδέματος και σχηματίζουν μία αδιάβροχη μεμβράνη η οποία δεν επιτρέπει την εξάτμιση του νερού. Αυτά τα υγρά πρέπει να ικανοποιούν την προδιαγραφή ASTM C 309 και να έχουν χρώμα λευκό ή μεταλλικό που να προκαλεί αντανάκλαση του φωτός.

Εναλλακτικά, μεγάλη επιτυχία εξασφαλίζει η επικάλυψη με λινάτσα εφόσον εξασφαλίζεται και η απαιτούμενη υγρασία αυτής για διάστημα 7 ημερών μετά την σκυροδέτηση, για τη σωστή συντήρηση του σκυροδέματος και τη αποφυγή δημιουργίας ρωγμών στην επιφάνειά του.

Υλικά σφράγισης αρμών. Τα υλικά σφράγισης των αρμών πρέπει να διατηρούν ελαστικότητα και καλή πρόσφυση με το σκυρόδεμα για μακρό χρονικό διάστημα κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. Πρέπει να εμποδίζουν τη διείσδυση ξένων σωμάτων μέσα στους αρμούς και να εξασφαλίζουν την υδατοστεγανότητα αυτών.

Κατά τη διάρκεια θερμών ημερών δεν πρέπει να εκρέουν από τους αρμούς, ούτε να προσκολλώνται στα ελαστικά επίσωτρα. Υπό την επίδραση των χαμηλών θερμοκρασιών δεν πρέπει να χάνουν την ελαστικότητά τους και να γίνονται εύθρυπτα. Πρέπει ακόμη να είναι ανθεκτικά στις χημικές επιδράσεις των καυσίμων των λιπαντικών και λαδιών των αυτοκινήτων.

Το είδος του υλικού σφράγισης των αρμών το οποίο θα χρησιμοποιηθεί πρέπει να ικανοποιεί όλες τις προαναφερόμενες απαιτήσεις και μπορεί να είναι ασφαλτική σφραγιστική μαστίχη.

Υλικά πλήρωσης αρμών συστολής, θα πρέπει να είναι από κατάλληλο συμπιέσιμο υλικό.

Βλήτρα (DOWELS), θα είναι ράβδοι από χάλυβα S400 ή S500 διαμέτρου Φ20 - Φ25 μετά νευρώσεων χωρίς άγκιστρα στα άκρα, που τοποθετούνται στους αρμούς σε ορισμένες αποστάσεις (ανά 600 mm) με σκοπό αφ' ενός μεν τη μεταφορά του φορτίου δια μέσου του αρμού από τη μία πλάκα στην άλλη και αφ' ετέρου την αποφυγή κατακόρυφων μετακινήσεων των άκρων των εν επαφή πλακών. Οι διαστάσεις οπλισμού, τοποθέτηση και λοιπές κατασκευαστικές λεπτομέρειες θα είναι σύμφωνα με το σχέδιο τυπικών διατομών της μελέτης.

Σκυρόδεμα. Η κατηγορία σκυροδέματος προτείνεται C20/25, σε κάθε περίπτωση όμως η κατηγορία του και η μελέτη σύνθεσης καθορίζονται από την Μελέτη. Η κάθιση του σκυροδέματος πρέπει να είναι περίπου 5 cm και η εργασιμότητά του θα επιτυγχάνεται με πρόσμικτα ρευστοποίησης και επαρκή δόνηση με συνδυασμό δονητών μάζης και δονητικής δοκού.

902.3 Εκτέλεση Εργασιών

902.3.1    Κατασκευή στρώσεων οδοστρωσίας

Η κατασκευή της υπόβασης και της βάσης θα γίνει σύμφωνα με τις ΠΤΠ Ο150, ΠΤΠ Ο155 με τις τροποποιήσεις και συμπληρώσεις των παραγράφων 902.2.1 και 902.2.2.

902.3.2    Κατασκευή δαπέδου από σκυρόδεμα

Τοποθέτηση πλευρικών τύπων

Οι πλευρικοί τύποι θα είναι μεταλλικοί, πάχους 4 – 8 mm με πέλμα πλάτους 20 cm τουλάχιστον. Οι τύποι δεν πρέπει να παραμορφώνονται[1] υπό την επενέργεια των φορτίων των κραδασμών και των δονήσεων των μηχανημάτων διάστρωσης και συμπύκνωσης. Η τοποθέτησή τους πρέπει να γίνεται στις ακριβείς θέσεις και υψόμετρα επί καλά συμπυκνωμένου υποστρώματος με πυκνή στήριξη και καλή μεταξύ τους σύνθεση ώστε να εξασφαλίζεται το αμετακίνητο αυτών. Η ακρίβεια τοποθέτησης των τύπων θα πρέπει να μην παρουσιάζει σε οποιαδήποτε στιγμή ελεγχθεί, απόκλιση επί αποστάσεως 3 m μεγαλύτερη από 3 mm καθ’ ύψος και 6 mm κατά μήκος.

Οι τύποι πρέπει να καθαρίζονται πριν από την τοποθέτησή τους και πριν από την σκυροδέτηση και να επαλείφονται με κατάλληλο υλικό που να παρεμποδίζει τη συγκόλληση με το σκυρόδεμα. Η απομάκρυνση των τύπων γίνεται αφού το σκυρόδεμα πήξει και σκληρυνθεί αρκετά ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος δημιουργίας φθορών στις επιφάνειες και τις ακμές που βρίσκονται σε επαφή με τους τύπους. Η απομάκρυνση αυτή δεν μπορεί να γίνει νωρίτερα από 10 ώρες.

Επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται αντί πλευρικών τύπων, παρακείμενες λωρίδες σκυροδέματος υπό τον όρο, ότι το σκυρόδεμα θα είναι ηλικίας τουλάχιστον 48 ωρών, θα λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για προστασία αυτού από κρούσεις και άλλες ενέργειες που μπορεί να του προκαλέσουν φθορές και η επιφάνειά του θα ικανοποιεί τις απαιτήσεις ως προς την ορθότητα τοποθέτησης των τύπων (απόκλιση όχι μεγαλύτερη από 3 mm σε απόσταση 3 m).

Προετοιμασία της υποκείμενης στρώσης

Η στρώση έδρασης της πλάκας πρέπει να διαβρέχεται με άφθονο νερό. Κατά τη διάστρωση του σκυροδέματος δεν θα πρέπει να υπάρχουν σημεία που έχει συγκεντρωθεί νερό αλλά η επιφάνεια της στρώσης έδρασης πρέπει να είναι υγρή.

Μεταφορά σκυροδέματος

Πρέπει η διάρκεια της μεταφοράς να μην είναι μεγαλύτερη από 60 min εφόσον η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι μικρότερη από 25ºC και 30 min εφόσον η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι μεταξύ 25ºC και 38ºC. Αν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι μεγαλύτερη από 38ºC η σκυροδέτηση είτε μετατίθεται σε ώρες που η θερμοκρασία είναι μικρότερη από 35ºC, είτε μπορεί να επιτραπεί μόνο αν ληφθούν ειδικά μέτρα ψύξης του σκυροδέματος και προφύλαξή του κατά τη διάρκεια της διάστρωσης, συμπύκνωσης και επί 48 ώρες μετά το πέρας των εργασιών αυτών.

Τα μέσα μεταφοράς που χρησιμοποιούνται είναι φορητοί αναμικτήρες με χωρητικότητα 4 – 10 m3. Ο φορητός αναμικτήρας αποθέτει το σκυρόδεμα στον κάδο του διανομέα κατ ευθεία ή με τη βοήθεια μικρού ελαστικού ιμάντα.

Διάστρωση σκυροδέματος

Η διάστρωση του σκυροδέματος θα πρέπει να γίνεται με τρόπο που να απαιτείται η μικρότερη δυνατή μετακίνηση του υλικού με μεθόδους και μηχανικά μέσα που δεν προκαλούν διαχωρισμό (απόμειξη) και διευκολύνουν την ομοιογενή και πλήρη συμπύκνωση. Η διάστρωση θα γίνεται σε όλο το πλάτος της λωρίδας διάστρωσης. Το πάχος του σκυροδέματος που διαστρώνεται πρέπει να είναι σταθερά μεγαλύτερο από το απαιτούμενο πάχος της πλάκας ανάλογα με τη σύνθεση του μίγματος κατά 5 - 20 mm περίπου. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται σε περιπτώσεις μεγάλων κατά μήκος ή εγκάρσιων κλίσεων για να ληφθεί υπόψη η μετακίνηση του σκυροδέματος προς την πλευρά με το μικρότερο υψόμετρο. Το μέγεθος του απαιτούμενου πρόσθετου πάχους θα καθορίζεται ακριβέστερα μετά τη διάστρωση δοκιμαστικού τμήματος.

Η διάστρωση μπορεί να γίνει με ειδικά διαστρωτικά μηχανήματα μορφής μετακινούμενου κάδου, ατέρμονα κοχλία ή διαστρωτικής λεπίδας ύστερα από έγκριση της Υπηρεσίας.

Σε μικρές επιφάνειες μέχρι 5 000 m2 περίπου, η διάστρωση μπορεί να γίνει με συμβατικά μέσα (αντλία σκυροδέματος) εφόσον εξασφαλιστούν η σωστή ισοπέδωση και συμπύκνωση ως το επόμενο εδάφιο περιγράφονται.

Η θερμοκρασία του σκυροδέματος κατά τη διάστρωση δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τους 30ºC.

Ισοπέδωση και συμπύκνωση

Το σκυρόδεμα αμέσως μετά τη διάστρωση ισοπεδώνεται και συμπυκνώνεται με μηχανικά μέσα. Τα μηχανικά αυτά μέσα πρέπει κατά την κατασκευή του δοκιμαστικού τμήματος να ισοπεδώσουν και συμπυκνώσουν το σκυρόδεμα ικανοποιητικά.

Η οριστική έγκριση για τη χρησιμοποίηση κάθε είδους μηχανήματος συμπύκνωσης και επιπέδωσης δίνεται μετά από έλεγχο του δοκιμαστικού τμήματος ως προς την επιπεδότητα την αντοχή και τον απαιτούμενο χρόνο αποπεράτωσης ενός φορτίου σκυροδέματος (σκυρόδεμα που εναποτίθεται επί της οδού, πρέπει να διαστρωθεί και να συμπυκνωθεί εντός 45 πρώτων λεπτών για θερμοκρασίες περιβάλλοντος που δεν υπερβαίνουν τους 20ºC και εντός 30 πρώτων λεπτών για θερμοκρασίες άνω των 25ºC). Η εργασία ισοπέδωσης και συμπύκνωσης μπορεί να γίνει με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

α.       Χρησιμοποίηση ειδικών μηχανημάτων αυτοκινούμενων επί τροχιών ή ολισθαινόντων τύπων

Τα μηχανήματα αυτά διαθέτουν εξάρτημα με μορφή περιστρεφόμενων πτερυγίων, ή ατέρμονα κοχλία ή ειδικής λεπίδας για να απομακρύνουν το επιπλέον του αναγκαίου σκυρόδεμα. Η συμπύκνωση γίνεται με δόνηση ή συνδυασμό δόνησης και κοπανίσματος και η τελική ισοπέδωση με δονούμενη δοκό ορθογωνικής διατομής που λειτουργεί σ' όλο το πλάτος της λωρίδας εγκάρσια ή με μικρή κλίση ως προς την εγκάρσια διεύθυνση. Η ανάρτηση της δοκού αυτής συνδυάζεται με ειδικό μηχανισμό κύλισης του μηχανήματος ώστε να εξουδετερώνονται στο ελάχιστο δυνατό τυχόν λάθη στην τοποθέτηση των καλουπιών.

Για να επιτευχθεί επιφάνεια με ιδιαίτερες απαιτήσεις ομαλότητας μπορεί να χρειασθεί να διέλθει το μηχάνημα αυτό δύο φορές πάνω από το υπόψη τμήμα ή να χρησιμοποιηθούν δύο τέτοια μηχανήματα. Η κίνηση των μηχανημάτων ισοπέδωσης και συμπύκνωσης πάνω στους πλευρικούς τύπους ή σιδηροτροχιές πρέπει να γίνεται με σταθερή ταχύτητα. Τα δονητικά εξαρτήματα των μηχανημάτων θα πρέπει να διαθέτουν διάταξη η οποία να σταματά τη λειτουργία τους όταν το μηχάνημα δεν μετακινείται για να μη προκληθεί διαχωρισμός του σκυροδέματος.

Οι επιφάνειες των τύπων θα πρέπει να καθαρίζονται με επιμέλεια πριν από τη διέλευση των μηχανημάτων για να μην προκληθούν ανωμαλίες στην τελική επιφάνεια του σκυροδέματος.

Η συμπύκνωση πρέπει να είναι ομοιόμορφη σ' όλο το πλάτος της λωρίδας που σκυροδετείται και σε περίπτωση που απαιτείται θα συμπληρώνεται στα άκρα και στις γωνίες με δονητές μάζας.

Αντί των μηχανημάτων κινουμένων επί τροχιών μπορεί να χρησιμοποιηθεί μηχάνημα (απλό) συμπύκνωσης και επιπέδωσης ολισθαινόντων τύπων (slip-form paver).

β.       Συμπύκνωση με μηχανική δονητική δοκό (Power Cοmpacting Beαms)

Με τη μέθοδο αυτή είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν ειδικά (μικρά σχετικώς) μηχανήματα που εξασφαλίζουν ικανοποιητική επιπέδωση και δονητική συμπύκνωση του πλήρους πάχους της πλάκας σε όλο το πλάτος της κατασκευαζόμενης λωρίδας.

γ.       Συμπύκνωση με απλά μέσα

Εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθούν απλά μέσα συμπύκνωσης, μετά από την σύμφωνη γνώμη της Υπηρεσίας.

Το σκυρόδεμα ισοπεδώνεται αρχικά με ένα δονούμενο πήχη ομοιόμορφα σε όλο το πλάτος της διαστρωνόμενης λωρίδας ώστε το πάχος του σκυροδέματος μετά την πλήρη συμπύκνωση του να είναι το απαιτούμενο από τη μελέτη. Ακολουθεί συμπύκνωση με δονητές μάζας από έμπειρο προσωπικό. Η εισαγωγή και εξαγωγή των δονητών από τη μάζα του σκυροδέματος θα πρέπει να γίνεται με αργό ρυθμό κατακόρυφα σε αποστάσεις, όχι μεγαλύτερες από 45 - 50 cm.

Η δόνηση θα διαρκεί όσο απαιτείται για την πλήρη συμπύκνωση του σκυροδέματος (δεν εξέρχονται φυσαλίδες αέρα) αλλά δεν πρέπει να διαρκεί περισσότερο από όσο χρειάζεται γιατί προκαλεί διαχωρισμό του σκυροδέματος.

Η δόνηση των άκρων της πλάκας πρέπει να γίνεται ώστε να επιτευχθεί πλήρης συμπύκνωση χωρίς να αφήνονται κενά ή να προκαλείται (διαχωρισμός) απόμειξη του σκυροδέματος. Ο δονητής δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με σιδηρό οπλισμό των αρμών και να μην μετακινεί τις ράβδους από τις ορθές τους θέσεις.

Μετά τη συμπύκνωση με δονητές ακολουθεί η επιφανειακή συμπύκνωση με χειροκίνητο δονούμενο πήχη και η μόρφωση της επιφάνειας. Ο δονούμενος πήχης θα πρέπει να είναι από ξύλο με μεταλλική επένδυση ή από άλλο κατάλληλο υλικό, πλάτους όχι μικρότερου από 75 mm και ύψους πάνω από 220 mm με απορρόφηση όχι μικρότερη από 250 W ανά μέτρο μήκους του πήχη. Το μήκος του πήχη θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο από το πλάτος της διαστρωνόμενης λωρίδας κατά 50 cm τουλάχιστον.

Ο πήχης μετακινείται προς τα εμπρός (κατεύθυνση σκυροδέτησης), με ανύψωση με τα χέρια και προώθηση κατά μικρά διαστήματα, τα οποία δεν πρέπει να υπερβαίνουν το πάχος του πήχη. Μετά από μία τέτοια συμπύκνωση επί μήκους 1,5 m περίπου, ο πήχης μεταφέρεται 2 m πίσω και χωρίς να ανυψώνεται σύρεται προς τα εμπρός αργά με το μηχανισμό δόνησης σε λειτουργία και με τα άκρα αυτού πάντα σε επαφή με τους πλευρικούς τύπους για να μορφωθεί η επιφάνεια του σκυροδέματος.

Μόρφωση αντιολισθηρής επιφάνειας

Αφού το σκυρόδεμα αποκτήσει επιφάνεια σύμφωνα με τις απαιτήσεις ως προς τα υψόμετρα τις κλίσεις και επικλίσεις και την ομαλότητα, υφίσταται κατεργασία με ειδική βούρτσα ή άλλο κατάλληλο εργαλείο για να επιτευχθεί αντιολισθηρή επιφάνεια.

Η κατεργασία αυτή μπορεί να γίνει με ειδική συρμάτινη βούρτσα που σύρεται αργά πάνω στην επιφάνεια του σκυροδέματος εγκάρσια προς τον άξονα του δρόμου. Για το σκοπό αυτό ο χειριστής της βούρτσας πρέπει να μετακινείται μαζί με τη βούρτσα πάνω σε μία απλή ξύλινη γέφυρα που κυλιέται πάνω στους πλευρικούς τύπους ή να χρησιμοποιηθεί ειδικό μηχάνημα.

Η βούρτσα πρέπει να έχει μήκος τουλάχιστον 450 mm και να αποτελείται από δύο σειρές από συρμάτινες δέσμες που να απέχουν 20 mm μεταξύ τους. Η απόσταση από δέσμη σε δέσμη της ίδιας σειράς είναι 10 mm οι δε δύο σειρές είναι έτσι τοποθετημένες, ώστε οι δέσμες της πρώτης σειράς να βρίσκονται στους άξονες που διέρχονται από το μέσον της απόστασης μεταξύ των δεσμών της δεύτερης σειράς. Κάθε δέσμη έχει 14 περίπου σύρματα από χάλυβα κατάλληλα για κατασκευή ελατηρίων με διατομή 0,355 mm x 125 mm μήκους. Τα σύρματα πρέπει να αντικαθίστανται όταν το μήκος τους γίνει 90 mm.

Οι αυλακώσεις που προκαλούνται από το βούρτσισμα πάνω στην επιφάνεια του σκυροδέματος πρέπει να έχουν βάθος 0,8 - 2,0 mm.

Μπορεί να επιτραπεί η χρησιμοποίηση άλλου κατάλληλου εργαλείου ή βούρτσας άλλης μορφής για τη μόρφωση επιφάνειας υπό την προϋπόθεση ότι ικανοποιούνται οι απαιτήσεις για αντιολισθηρή επιφάνεια.

Συντήρηση

Μετά τη συμπλήρωση όλων των εργασιών που αναφέρονται παραπάνω πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προφυλαχθεί το σκυρόδεμα από πρόωρη φόρτιση ή κραδασμούς, επιβλαβείς εξωτερικές χημικές επιδράσεις και από την επίδραση δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Το σκυρόδεμα προστατεύεται από την εξάτμιση του νερού του μίγματος και τις απότομες θερμοκρασιακές μεταβολές ως εξής:

·                Μετά το βούρτσισμα του σκυροδέματος και εφόσον δεν υπάρχει στην επιφάνεια ελεύθερο νερό υπό μορφή λεπτής μεμβράνης, ψεκάζεται το ειδικό υγρό συντήρησης ομοιόμορφα με ειδικό όργανο ψεκασμού σε ποσότητα όχι μικρότερη από 0,27 L/m2.

·                Σε περιπτώσεις ψηλών θερμοκρασιών (π.χ. > 30ºC) ή ανέμου ή μικρής σχετικής υγρασίας ή (π.χ. < 50%) υπάρχει κίνδυνος να ρηγματωθεί το σκυρόδεμα ενώ βρίσκεται ακόμη σε πλαστική κατάσταση και γι' αυτό πρέπει να ψεκάζεται το υγρό συντήρησης σε διπλάσια ποσότητα από την προδιαγραφόμενη αμέσως μετά την κατεργασία για τη δημιουργία αντιολισθηρής επιφάνειας.

Η μηχανή ψεκασμού πρέπει να διαθέτει διάταξη συνεχούς αναδεύσεως του υγρού συντήρησης ώστε το υγρό να αναδεύεται συνεχώς κατά τη διάρκεια του ψεκασμού. Η εργασία του ψεκασμού πρέπει να γίνεται με μεγάλη επιμέλεια και προσοχή για να ψεκάζεται ομοιόμορφη ποσότητα υλικού και να μην αφήνονται στοιχεία χωρίς να καλυφθούν από το υγρό συντήρησης. Αυτό πετυχαίνεται καλλίτερα με μηχανικούς ψεκαστήρες που είναι προσαρτημένοι πάνω σε φορείο που κυλίεται στις σιδηροτροχιές.

Ο μηχανισμός ψεκασμού είτε καλύπτει όλο το πλάτος της λωρίδας που διαστρώνεται είτε κινείται πάνω σε φορείο εγκάρσια προς τον άξονα του δρόμου και είναι εφοδιασμένος με ειδικό κάλυπτρο για να μην παρασύρεται από τον άνεμο το υγρό συντήρησης. Ο ψεκαστήρας πρέπει να μετακινείται με σταθερή ταχύτητα για να γίνεται ομοιόμορφη επικάλυψη. Μπορεί να απαιτηθεί η χρησιμοποίηση τέτοιου μηχανήματος ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και τις ειδικές απαιτήσεις του έργου. Σε αντίθετη περίπτωση ο ψεκασμός γίνεται με φορητές συσκευές σε ποσοστό 0,36 L/m2.

Το υγρό συντήρησης πρέπει να έχει χρώμα αλουμινίου για τον περιορισμό της από ακτινοβολία αύξησης της θερμοκρασίας του σκυροδέματος.

Μετά την αφαίρεση των πλευρικών τύπων οι επιφάνειες του σκυροδέματος που αποκαλύπτονται πρέπει να ψεκάζονται με υγρό συντήρησης.

Για την προστασία από τις απότομες θερμοκρασιακές μεταβολές (αύξηση της θερμοκρασίας από ηλιακή ακτινοβολία απότομη μείωση της θερμοκρασίας τη νύχτα) και από τυχόν βροχή πρέπει το σκυρόδεμα που διαστρώνεται κάθε μέρα να καλύπτεται με χαμηλά στέγαστρα των οποίων η εξωτερική επιφάνεια πρέπει να έχει ανοιχτό χρώμα για να αντανακλά την ηλιακή ακτινοβολία (μεταλλικό χρώμα ή άσπρο). Τα στέγαστρα αυτά κυλίονται πάνω στις σιδηροτροχιές των πλευρικών τύπων και πρέπει να καλύπτουν το σκυρόδεμα από όλες τις πλευρές για να το προφυλάσσουν από τον άνεμο. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στην κάλυψη και των εγκάρσιων προς τον άξονα του δρόμου πλευρών για αποφυγή δημιουργίας ρεύματος αέρος. Αντίθετα σε περιπτώσεις υψηλών θερμοκρασιών θα πρέπει να αφήνονται ορισμένες πλευρές ανοιχτές για ελαφρά μετακίνηση αέρος και αποφυγή αύξησης της θερμοκρασίας.

Σε περιπτώσεις που επικράτησαν σχετικώς υψηλές θερμοκρασίες την ημέρα αλλά αναμένεται σημαντική πτώση θερμοκρασίας τη νύχτα, το τμήμα που διαστρώθηκε μέχρι το μεσημέρι πρέπει επιπρόσθετα να καλύπτεται με παχύ στρώμα από πριονίδι, άχυρο ή ύφασμα ή αδιάβροχα φύλλα συντήρησης. Για να μειωθεί η απότομη πτώση της θερμοκρασίας του σκυροδέματος, η οποία μπορεί να προκαλέσει πρόωρη ρηγμάτωση.

Ανάλογα με τις συνθήκες του έργου και τις θερμοκρασίες που επικρατούν, μπορεί να επιτραπεί η παράλειψη των στεγάστρων, αρκεί να έχει γίνει επιμελής ψεκασμός με υγρό συντήρησης.

Στα οδοστρώματα από σκυρόδεμα δεν επιτρέπεται να γίνεται εφαρμογή της μεθόδου συντήρησης ούτε με αδιάβροχα φύλλα, ούτε με κάλυψη με διαβρεχόμενα υφάσματα.

 

 

 

Εγκάρσιοι αρμοί συστολής

Οι αρμοί αυτοί αποτελούν μία διακοπή της συνέχειας (μονολιθικότητας) του σκυροδέματος και κατασκευάζονται για την αποφυγή ρηγματώσεως από παρεμπόδιση μετακίνησης της πλάκας που προκαλείται από τη συστολή και τις θερμοκρασιακές μεταβολές του σκυροδέματος.

Η διακοπή αυτή της συνέχειας (μονολιθικότητας) του σκυροδέματος γίνεται με την κοπή με αρμοκόπτη του σκυροδέματος, αφού αυτό πήξει, σε βάθος ίσο προς το 1/4 του πάχους της πλάκας (βλέπε λεπτομέρεια Αρμού Συστολής, σχέδιο μελέτης).

Οι αρμοί συστολής κατασκευάζονται κάθετα στον άξονα της οδού, ανά αποστάσεις 5,0 m (μετρουμένων στον άξονα της οδού) όπου τοποθετούνται ράβδοι οπλισμού (βλήτρα). Η διάμετρος των ράβδων θα είναι 25 mm και το μήκος τους θα είναι 600 mm Η απόσταση της πρώτης ράβδου από κάθε άκρο της πλάκας θα είναι 10 cm και θα ακολουθούν οι υπόλοιπες ράβδοι σε αποστάσεις 60 cm.

Η στήριξη των ράβδων οπλισμού θα πρέπει να γίνεται με ειδικές διατάξεις, όπως π.χ. του Σχήματος  902.3.2-1, που να μην επιτρέπει τη μετακίνηση των ράβδων οπλισμού πριν και κατά τη διάρκεια της διάστρωσης και συμπύκνωσης. Η τοποθέτηση των ράβδων οπλισμού πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή και επιμέλεια, ώστε αυτές να βρίσκονται στο μέσον του πάχους της πλάκας και να είναι παράλληλες με την επιφάνεια του δρόμου και με τον κατά μήκος άξονα αυτού με τις παρακάτω ανοχές:

·                Η απόσταση του άξονα των ράβδων από την επιφάνεια του σκυροδέματος να ισούται με το μισό του πάχους της πλάκας ±2 cm.

·                Η απόκλιση από την παραλληλότητα προς την επιφάνεια του οδοστρώματος και τον κατά μήκος άξονα του δρόμου δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 2 mm επί μήκους 300 mm σε όλες τις ράβδους.

Στο ένα άκρο των ράβδων θα τοποθετείται και θα συγκρατείται στη θέση του ειδικό κυλινδρικό κάλυμμα από σκληρό ανθεκτικό χαρτόνι ή άλλο κατάλληλο υλικό κατά τέτοιο τρόπο ώστε στο εσωτερικό του καλύμματος να υπάρχει χώρος διαστολής. Για καλλίτερη συγκράτηση του καλύμματος ο χώρος αυτός γεμίζεται με ύφασμα ή άλλο κατάλληλο συμπιέσιμο υλικό. Το τμήμα της ράβδου που φέρει το κάλυμμα επαλείφεται με ειδικό υγρό, το οποίο εμποδίζει τη συνάφεια του οπλισμού με το σκυρόδεμα και τον προστατεύει από οξείδωση.

Εγκάρσιοι αρμοί διακοπής εργασίας

Οι αρμοί διακοπής εργασίας θα κατασκευάζονται στο τέλος του τμήματος διάστρωσης κάθε ημέρας και θα συμπίπτουν με τη θέση αρμού συστολής ή θα κατασκευάζονται σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης (π.χ. βροχή) ή σε περιπτώσεις που για οποιοδήποτε λόγο η εργασία διακόπηκε περισσότερο από 30 min. Δεν επιτρέπεται η δημιουργία αρμού διακοπής σε απόσταση μικρότερη από 2,5 m από τον πλησιέστερο αρμό. Στις περιπτώσεις αυτές το σκυρόδεμα που διαστρώθηκε απομακρύνεται μέχρι τον προηγούμενο αρμό.

Οι αρμοί διακοπής εργασίας πρέπει να κατασκευαστούν ως αρμοί συστολής με οπλισμό (βλήτρα). Ειδική διάταξη όπως π.χ. του Σχήματος 902.3.2-1, πρέπει να εξασφαλίζει τη στήριξη του οπλισμού στο τμήμα του σκυροδέματος που δεν σκυροδετείται εκείνη την ημέρα και επιτρέπει την απομάκρυνση του προσωρινού εγκάρσιου τύπου.

Τα βλήτρα θα έχουν μήκος 600 mm, διάμετρο 16 mm και θα τοποθετούνται ανά αποστάσεις 600 mm και θα έχουν καλυφθεί στο 2/3 τουλάχιστον του μήκους των με ειδικό ασφαλτικό υλικό που δεν επιτρέπει πρόσφυση σκυροδέματος με το χάλυβα και τον οποίο προστατεύει από οξείδωση.

Εγκάρσιοι αρμοί διαστολής

Αρμοί διαστολής κατασκευάζονται στις διασταυρώσεις άκαμπτων οδοστρωμάτων και όπου κριθεί απαραίτητο.

Το υλικό πλήρωσης των αρμών θα πρέπει να είναι σύμφωνο με τις απαιτήσεις της αντίστοιχης παραγράφου και να έχει πάχος 20 mm. Θα πρέπει να είναι αρκετά άκαμπτο και η στήριξή του τέτοια ώστε να μην παραμορφώνεται ή να μετακινείται κατά τη διάρκεια της διάστρωσης και συμπλήρωσης του σκυροδέματος.

Όταν προβλέπεται οι αρμοί να κατασκευάζονται με ράβδους οπλισμού (βλήτρα) θα διανοίγονται τρύπες στο υλικό πλήρωσης των αρμών στις κανονικές αποστάσεις που προβλέπουν τα κατασκευαστικά σχέδια.

Η διάμετρος των ράβδων θα είναι 20 - 25 mm. Η στήριξη των ράβδων οπλισμού θα πρέπει να γίνεται με ειδικές διατάξεις όπως π.χ. του Σχήματος 902.3.2-1 που να μην επιτρέπει τη μετακίνηση των ράβδων οπλισμού πριν και κατά τη διάρκεια της διάστρωσης και συμπύκνωσης. Η τοποθέτηση των ράβδων οπλισμού πρέπει να γίνεται στο μέσον του πάχους της πλάκας και να είναι παράλληλες με την επιφάνεια του δρόμου και με τον κατά μήκος άξονα αυτού με τις ανοχές:

·                Η απόσταση του άξονα των ράβδων από την επιφάνεια του σκυροδέματος να ισούται με το μισό του πάχους της πλάκας ±2 cm.

·                Η απόκλιση από την παραλληλότητα προς την επιφάνεια του οδοστρώματος και τον κατά μήκος άξονα του δρόμου δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 2 mm επί μήκους 300 mm σε όλες τις ράβδους.

Στο ένα άκρο των ράβδων θα τοποθετείται και θα συγκρατείται στη θέση του ειδικό κυλινδρικό κάλυμμα κατά τέτοιο τρόπο ώστε στο εσωτερικό του καλύμματος να υπάρχει χώρος διαστολής (2 cm). Για καλλίτερη συγκράτηση του καλύμματος ο χώρος αυτός γεμίζεται με ύφασμα ή άλλο κατάλληλο συμπιέσιμο υλικό. Το τμήμα της ράβδου που φέρει το κάλυμμα επαλείφεται με ειδικό υγρό που εμποδίζει τη συνάφεια του οπλισμού με το σκυρόδεμα.

Η επάλειψη αυτή γίνεται σε μήκος μεγαλύτερο από το μισό του ολικού μήκους της ράβδου κατά 3 cm έως 5 cm. Η καταλληλότητα του υγρού αυτού πρέπει να αποδεικνύεται εργαστηριακά πριν από την έναρξη του έργου.


 


Σχήμα 902.3.2-1 : Ενδεικτική διάταξη για τη μόρφωση αρμού διακοπής εργασίας


 


Σχήμα 902.3.2-2 : Κατά μήκος αρμοί στην κατά μήκος πλευρά της λωρίδας σκυροδέματος

 

Κοπή Aρμών

Η κοπή του σκυροδέματος με αρμοκόπτη πρέπει να γίνεται στο συντομότερο χρονικό διάστημα μετά την πήξη του τσιμέντου (8 έως το πολύ 24 ώρες μετά τη διάστρωση) αρκεί η κοπή να μην προκαλεί αποκόλληση σε μεγάλο ποσοστό, αδρανών του σκυροδέματος και να παράγονται επίπεδες επιφάνειες χαραγής χωρίς τοπικές φθορές του σκυροδέματος. Πρώτα γίνεται η κοπή των αρμών του τμήματος του σκυροδέματος που διαστρώθηκε μέχρι το μεσημέρι και ακολουθεί η κοπή των αρμών του υπολοίπου τμήματος. Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν και τον τύπο του τσιμέντου που χρησιμοποιείται μπορεί να είναι απαραίτητο η κοπή των αρμών του τμήματος που διαστρώθηκε μέχρι το μεσημέρι να γίνει το ίδιο βράδυ και γι' αυτό ο ανάδοχος θα πρέπει να διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό για κατάλληλο φωτισμό και συνεργεία κοπής αρμών τις βραδινές ώρες.

Επίσης είναι απαραίτητο ο ανάδοχος να διαθέτει τον διπλάσιο αριθμό αρμοκοπτών (με τα απαραίτητα ανταλλακτικά) από κείνο που θα χρησιμοποιηθεί καθημερινά και προσωπικό εφεδρικό εξασκημένο στη χρήση των μηχανημάτων αυτών. Τονίζεται ότι καθυστέρηση της κοπής των αρμών την κατάλληλη ώρα θα προκαλέσει ρηγμάτωση των πλακών και υποχρέωση του εργολάβου να αποξηλώσει και να επανακατασκευάσει το ρηγματωμένο τμήμα που βρίσκεται μεταξύ δύο κανονικών αρμών.

Για τη διευκόλυνση της έγκαιρης κοπής των αρμών επιτρέπεται η κοπή να γίνει σε δύο φάσεις. Στην πρώτη αποκόπτεται μία λεπτή χαραγή πάχους 2-3 mm περίπου 8 έως το πολύ 24 ώρες μετά τη διάστρωση. Το βάθος κοπής πρέπει να είναι το 1/4 του πάχους της πλάκας.

Η δεύτερη φάση της κοπής πρέπει να έχει τελειώσει μέσα σε 7 ημέρες από τη συμπύκνωση του σκυροδέματος και περιλαμβάνει τη διεύρυνση της χαραγής σε βάθος σύμφωνα με το αντίστοιχο σχέδιο της μελέτης (Λεπτομέρεια Αρμού Συστολής), ώστε να αποκτήσει την κατάλληλη διατομή για την εισαγωγή και συγκράτηση του υλικού σφράγισης.

Οι παρειές των χαραγών που παρουσιάζουν ανωμαλίες επιδιορθώνονται και εξομαλύνονται.

Η κοπή των αρμών πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή και ακρίβεια ώστε να συμπίπτουν με την προκαθορισμένη θέση με ανοχή ±10 mm.

Σφράγιση αρμών.

Πριν από τη σφράγιση των αρμών πρέπει να μορφωθεί η εγκοπή σφράγισης με τις διαστάσεις των σχεδίων της μελέτης. Οι παρειές της εγκοπής πρέπει να είναι κατακόρυφες χωρίς προεξέχουσες ανωμαλίες ή κοιλότητες.

Στην περίπτωση κοπής με ταυτόχρονη έγχυση νερού, η απομάκρυνση του δημιουργούμενου πολτού πρέπει να γίνεται επιμελώς με υψηλή πίεση πριν να συγκολληθεί στις επιφάνειες της εγκοπής. Όταν η κοπή γίνεται εν ξηρώ, η απομάκρυνση των προϊόντων κοπής μπορεί να γίνει είτε με πεπιεσμένο αέρα είτε με νερό υπό πίεση. Κάθε προσωρινό υλικό πλήρωσης και προστασίας του αρμού αφαιρείται από την εγκοπή του αρμού χωρίς να προκληθούν φθορές στις παρειές και ακμές του αρμού. Πριν από τη σφράγιση οι παρειές της εγκοπής πρέπει θα καθαρίζονται και στεγνώνονται με μηχανική μεταλλική βούρτσα ακολουθούμενη από εμφύσηση πεπιεσμένου αέρα ώστε να απομακρυνθεί τυχόν σκόνη.


Σχήμα 902.3.2-3 : Στοιχεία αρμών

Στην περίπτωση έγχυτων υλικών σφράγισης τοποθετείται στον πυθμένα της εγκοπής πριν από την έγχυση, κατάλληλο συμπιέσιμο υλικό που εμποδίζει την δίοδο του υλικού σφράγισης προς τα κάτω και εξασφαλίζει την μη συγκόλλησή του στον πυθμένα. Το υλικό αυτό μπορεί να είναι υλικό πλήρωσης τύπου Expancell, σχοινί, πλαστικός σωλήνας ή άλλο υλικό αναλόγου τύπου. Το βάθος τοποθέτησης πρέπει να είναι σύμφωνο με τα σχέδια της μελέτης.

Το συμπιέσιμο υλικό του πυθμένα είναι απαραίτητο για την καλή συμπεριφορά του υλικού σφράγισης και δεν πρέπει να παραλείπεται. Η τοποθέτησή του εξυπηρετεί τους ακόλουθους σκοπούς:

·                Εξασφαλίζει τον ακριβή καθορισμό του βάθους πλήρωσης του υλικού σφράγισης του οποίου δεν επιτρέπει τη ροή προς τα κάτω εντός της ρωγμής.

·                Δεν επιτρέπει τη συγκόλληση του υλικού σφράγισης με τον πυθμένα και έτσι εξασφαλίζεται η συγκόλληση να γίνει στις δύο απέναντι παρειές της εγκοπής.

·                Εξασφαλίζει την απαιτούμενη σχέση πλάτους προς ύψος του υλικού σφράγισης που είναι απαραίτητη για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Οι διαστάσεις του υλικού πυθμένα πρέπει να είναι κατάλληλες έτσι ώστε:

Το υλικό να εμπήγνυται με σχετική δυσκολία για να εξασφαλίζεται το αμετάθετό του μετά την τοποθέτηση.

Η απόσταση της άνω επιφάνειάς του από την επιφάνεια της πλάκας να είναι τέτοια ώστε να ικανοποιούνται οι απαιτήσεις του τυπικού σχεδίου της μελέτης.

Πριν από την έγχυση του υλικού σφράγισης (εν θερμώ ή εν ψυχρώ) αλείφονται, αν απαιτείται από τις οδηγίες του παραγωγού, οι επιφάνειες της εγκοπής με το κατάλληλο αστάρι σύμφωνα με αυτές. Στη συνέχεια γίνεται η έγχυση του υλικού σφράγισης εντός του χρονικού διαστήματος που προβλέπεται από τον παραγωγό.

Οι εργασίες σφράγισης των αρμών πρέπει να διακόπτονται όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος κατέλθει κάτω των 7ºC, εκτός αν από τον παραγωγό του υλικού επιτρέπονται οι εργασίες σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Η έγχυση του υλικού σφράγισης εν θερμώ θα γίνεται από μηχάνημα με θερμοστατικό έλεγχο της θερμοκρασίας, με διπλά τοιχώματα και ανάδευση.

Η θερμοκρασία του υλικού σφράγισης πρέπει να βρίσκεται μέσα στα επιτρεπόμενα όρια και η διάρκεια θέρμανσης δεν θα υπερβαίνει τα όρια που δίνονται από τον κατασκευαστή του υλικού. Το μηχάνημα θα καθαρίζεται στο τέλος των εργασιών κάθε ημέρας.

Τα συστατικά των υλικών σφράγισης εν ψυχρώ θα αναμειγνύονται στις σωστές αναλογίες σύμφωνα με τις οδηγίες του παραγωγού του υλικού επί τόσο χρόνο όσος είναι απαραίτητος για την παραγωγή μείγματος ομοιογενούς χωρίς φυσαλίδες αέρα. Κάθε ανάμειγμα πρέπει να εκχύνεται στους αρμούς εντός του χρονικού διαστήματος που προβλέπεται από τον παραγωγό του υλικού.

902.3.3    Δοκιμές στρώσεων οδοστρωσίας

Οι δοκιμές θα γίνουν σύμφωνα με τις ΠΤΠ Ο150, ΠΤΠ Ο155 και με τις τροποποιήσεις και συμπληρώσεις των παραγράφων 902.2.1 και 902.2.2.

902.3.4    Δοκιμές δαπέδου από σκυρόδεμα

Το τσιμέντο, η σύνθεση του σκυροδέματος, τα υλικά πλήρωσης και σφράγισης αρμών και τα υλικά συντήρησης θα πρέπει να ελέγχονται κατά την παραλαβή ότι είναι σύμφωνα με τις απαιτήσεις που δίνονται στις αντίστοιχες παραγράφους της παρούσας, και τον ισχύοντα ΚΤΣ.

Για την κατασκευή της λωρίδας σκυροδέματος θα πρέπει να γίνονται οι έλεγχοι του Πίνακα 902.3.4-1.

Δοκιμαστικό τμήμα.

Το πρώτο τμήμα του δρόμου μήκους 50 m θεωρείται δοκιμαστικό. Σκοπός του δοκιμαστικού τμήματος είναι να εξετασθεί κατά την κατασκευή του η μεθοδολογία και τα μηχανικά μέσα του Αναδόχου.

Ο ρυθμός σκυροδέτησης θα είναι παρόμοιος με εκείνο που ο Ανάδοχος σκοπεύει να χρησιμοποιήσει για την κατασκευή του έργου. Τα μηχανικά μέσα, τα υλικά και το κύριο προσωπικό κατασκευής πρέπει να είναι το ίδιο με εκείνο όλου του έργου.

Κατά την διάρκεια της κατασκευής ελέγχεται στην πράξη αν το σκυρόδεμα με τα μέσα που χρησιμοποιούνται διαστρώνεται και συμπυκνώνεται ικανοποιητικά, αν παράγεται η επιθυμητή μορφή αντιολισθηρής επιφάνειας και αν απαιτούνται μικρές αλλαγές στη μελέτη σύνθεσης.

Ελέγχεται και αναπροσαρμόζεται, αν χρειάζεται, το πάχος που πρέπει να έχει το σκυρόδεμα πριν από την συμπύκνωση ώστε η πλάκα να αποκτήσει το απαιτούμενο πάχος.

Πίνακας 902.3.4-1: Κύριοι έλεγχοι τελειωμένου οδοστρώματος

Δοκιμή

Συχνότητα δοκιμής

Απαίτηση

Παρατηρήσεις

1

2

3

4

Επιπεδότητα επιφάνειας

 

Η επιφάνεια δεν πρέπει να παρουσιάζει κυματισμούς εύρους μεγαλύτερου των 4 mm κατά την κατακόρυφη έννοια σε συνεχές μήκος 5 m.

 

Τραχύτητα επιφάνειας

6 τουλάχιστον στο δοκιμαστικό τμήμα ανά λωρίδα

Μέση τιμή > 1 mm καμιά μεμονωμένη τιμή < 0,65 mm.

Οι έλεγχοι στις λωρίδες μπορούν να ελαττωθούν αν μακροσκοπικά είναι φανερό ότι η τραχύτητα δεν διαφέρει εκείνης του δοκιμαστικού τμήματος

Έλεγχοι μετά την πήξη του σκυροδέματος:

·                Έλεγχος επιπεδότητας επιφάνειας.

·                Έλεγχος ικανοποιητικής απομάκρυνσης των πλευρικών καλουπιών χωρίς φθορές στο σκυρόδεμα.

·                Έλεγχος έγκαιρης και ικανοποιητικής κοπής των αρμών.

·                Έλεγχος συμπύκνωσης.

Αποκόπτονται 10 πυρήνες ομοιόμορφα κατανεμημένοι στην επιφάνεια του δοκιμαστικού τμήματος εκ των οποίων οι δύο τριάδες προέρχονται από περιοχές που δεν απέχουν περισσότερο από 30 cm από τα δύο άκρα της λωρίδας που διαστρώθηκε και οι υπόλοιποι από περιοχές του εσωτερικού της πλάκας. Οι πυρήνες εξετάζονται για να διαπιστωθεί η ομοιομορφία συμπύκνωσης σε όλο το πάχος της πλάκας. Οι μεμονωμένοι πυρήνες δεν πρέπει να έχουν κενά και χαρακτηριστικά σημεία ελαττωματικής συμπύκνωσης ή να παρουσιάζουν εμφανή διαχωρισμό των αδρανών. Η πυκνότητα των πυρήνων που κόπηκαν από τα άκρα δεν πρέπει να είναι μικρότερη από την πυκνότητα των πυρήνων του εσωτερικού της πλάκας περισσότερο από 2,5%.

Έλεγχος τραχύτητας επιφάνειας (μέθοδος εξάπλωσης άμμου ASTΜ Ε 965/83)

Ο Ανάδοχος δεν μπορεί να προχωρήσει στην κανονική κατασκευή του δρόμου αν δεν γίνουν οι παραπάνω έλεγχοι και αποδειχθεί ότι η ακολουθούμενη μεθοδολογία και τα χρησιμοποιούμενα μέσα είναι ικανοποιητικά. Οι έλεγχοι αυτοί πρέπει να συμπληρώνονται μέσα σε 10 ημέρες. Ο Ανάδοχος μπορεί να θεωρήσει ότι οι έλεγχοι υπήρξαν ικανοποιητικοί και δικαιούται να κάνει έναρξη των κανονικών εργασιών αν μέσα σε δέκα ημέρες από την αποπεράτωση του δοκιμαστικού τμήματος δεν του γνωστοποιηθούν τα αποτελέσματα του ελέγχου με τυχόν παρατηρήσεις για ελαττωματική κατασκευή.

Παράδοση της κυκλοφορίας

Η παράδοση του οδοστρώματος στην κυκλοφορία δεν επιτρέπεται να γίνει πριν αποκτήσει το σκυρόδεμα την αντοχή με την οποία υπολογίσθηκε το πάχος της πλάκας και πριν τελειώσουν όλες οι εργασίες πλήρωσης των αρμών και η επιφάνεια καθαρισθεί με επιμέλεια.

Eπιτρέπεται η κυκλοφορία πολύ ελαφρών μηχανημάτων όπως π.χ. του αρμοκόπτη με την προϋπόθεση ότι έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην προκαλούνται φθορές στην επιφάνεια του σκυροδέματος.

Eπίσης επιτρέπεται μετά από 3 ημέρες η φόρτιση των άκρων των πλακών με την κυκλοφορία των μηχανημάτων διάστρωσης, συμπύκνωσης και μόρφωσης της τελικής επιφάνειας του σκυροδέματος υπό την προϋπόθεση ότι οι τροχοί που κινούνται πάνω στην πλάκα να είναι ελαστικοί ή να έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα για την κατανομή των φορτίων και η αντοχή σε κάμψη του σκυροδέματος να έχει ήδη υπερβεί τα 28 kg/cm2.

902.4 Περιλαμβανόμενες Δαπάνες

Περιλαμβάνονται όλες οι δαπάνες της προμήθειας, μεταφοράς, επεξεργασίας, κατασκευής, συντήρησης και εν γένει όλων των υλικών, εξαρτημάτων, μηχανημάτων και εργασίας για την πλήρη κατασκευή καθώς και των απαιτούμενων ελέγχων και δοκιμών.

902.5 Επιμέτρηση και Πληρωμή

Η επιμέτρηση και η πληρωμή γίνεται σε m2 πλήρως περαιωμένης συμπυκνωμένης στρώσης υπόβασης και βάσης.

Η επιμέτρηση και η πληρωμή του δαπέδου από σκυρόδεμα γίνεται σε m3 πλήρως περαιωμένου δαπέδου.

Η ποσότητα του ενσωματωμένου σιδηρού οπλισμού (βλήτρα κλπ.) πληρώνεται ιδιαιτέρως με άλλο άρθρο ενώ για όλα τα υπόλοιπα υλικά, το κόστος προμήθειας, μεταφοράς, απομείωσης, ενσωμάτωσης ή και ανάλωσης (ενδεικτικά: τύποι, υλικά συντήρησης σκυροδέματος, υλικά πλήρωσης και σφράγισης αρμών, κλπ.) περιλαμβάνεται ανηγμένα στην τιμή μονάδας της εργασίας κατασκευής του δαπέδου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

900.           ΔΑΠΕΔΑ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ. 1

901.           ΔΑΠΕΔΑ ΜΕ ΑΣΦΑΛΤΟΤΑΠΗΤΑ. 1

901.1        Πεδίο Εφαρμογής – Ορισμοί 1

901.2        Υλικά – Περιγραφή – Έλεγχοι 1

901.2.1   Στρώση υπόβασης οδοστρωσίας συμπυκνωμένου πάχους 10 cm. 1

901.2.2     Στρώση βάσης οδοστρωσίας συμπυκνωμένου πάχους 10 cm. 1

901.2.3     Ασφαλτική στρώση βάσης συμπυκνωμένου πάχους 5 cm. 2

901.2.4     Ασφαλτική στρώση κυκλοφορίας συμπυκνωμένου πάχους 5 cm. 3

901.3        Εκτέλεση Εργασιών 5

901.3.1     Κατασκευή. 5

901.3.2     Δοκιμές. 5

901.4        Περιλαμβανόμενες Δαπάνες. 5

901.5        Επιμέτρηση και Πληρωμή. 5

902.           ΔΑΠΕΔΑ από ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ. 5

902.1        Πεδίο Εφαρμογής – Ορισμοί 5

902.1.1     Αντικείμενο. 5

902.1.2     Ισχύουσες Προδιαγραφές. 5

902.2        Υλικά – Περιγραφή – Έλεγχοι 6

902.2.1  Στρώση υπόβασης οδοστρωσίας συμπυκνωμένου πάχους 10 cm. 6

902.2.2     Στρώση βάσης οδοστρωσίας συμπυκνωμένου πάχους 10 cm. 6

902.2.3     Δάπεδο από άοπλο ή ινοπλισμένο σκυρόδεμα. 6

902.3        Εκτέλεση Εργασιών 7

902.3.1     Κατασκευή στρώσεων οδοστρωσίας. 7

902.3.2     Κατασκευή δαπέδου από σκυρόδεμα. 7

902.3.3     Δοκιμές στρώσεων οδοστρωσίας. 15

902.3.4     Δοκιμές δαπέδου από σκυρόδεμα. 15

902.4        Περιλαμβανόμενες Δαπάνες. 16

902.5        Επιμέτρηση και Πληρωμή. 16

 

 



[1]     Ευθύγραμμοι τύποι φορτιζόμενοι ως αμφιέρειστοι δοκοί ανοίγματος 3 m  δεν πρέπει να παρουσιάζουν βέλος στο μέσο μεγαλύτερο από 5 mm υπό φορτίο ίσο προς το φορτίο του βαρύτερου μηχανήματος που θα κυκλοφορήσει πάνω στον τύπο.